wtorek, 18 grudnia 2012

Wigilijny barszczyk z uszkami

Wigilijny barszczyk z uszkami

Już się nie mogę doczekać świąt...
barszczu, zupy grzybowej, karpia...
Zupy smakują zupełnie inaczej a przygotowana z własnego zakwasu
 jest niezwykle aromatyczna.
Uszka możesz przygotować wcześniej i zamrozić.

Składniki barszczyk : 500g buraczków, 1,5l bulionu warzywnego, 2 grzybki suszone, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, sok z 1/2 cytryny, zakwas burakowy.

Przygotowanie barszczyk : Buraki oczyść, zalej wodą i ugotuj pod przykryciem do miękkości. Następnie buraczki ostudź i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Zalej bulionem, wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Doprowadź do wrzenia na wolnym ogniu. Zupę ściągnij z ognia wlej zakwas i sok z cytryny. Odstaw w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. Przed podaniem barszczyk należy podgrzać, ale nie gotować ponieważ może stracić kolor.

Składniki uszka z grzybami : 200g mąki, 1 jajko, 1/2 szklanki ciepłej wody, sól, 30g suszonych grzybów, 1 cebula, sól, pieprz, olej.

Przygotowanie : Grzyby zalej wodą i odstaw na całą noc. Ugotuj grzyby w tej samej wodzie co się moczyły. Cebulę pokrój na kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną oleju. Cebulę i grzyby zmiel w maszynce. Dopraw do smaku solą i pieprzem. (Jeśli masa będzie rzadka dodaj 1-2 łyżki bułki tartej).
Na stolnicę wysyp mąkę i sól, zrób wgłębienie, wbij jajko i wlej wodę.  Ugnieć ciasto, zawiń w folię  i odstaw na 30-40 minut. Rozwałkuj ciasto i za pomocą małej szklanki wytnij kółka. Na środku ułóż niewielką ilość farszu i sklej. Uszka gotuj 3-4 min aż wypłyną i zrobią się miękkie.






4 komentarze:

  1. Piękny, głęboki kolor barszczyku więc i smak zapewne obłędny!

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas zawsze gotuje się ogromny gar zupy, chyba nie byłabym w stanie podać proporcji. A wiesz, w lodówce czekają ze dwa litry zakwasu ;) Do uszkowego farszu zawsze dodajemy pieczarki, dla złagodzenia mocnego aromatu grzybów. W zamrażarce czeka 300 sztuk ;)
    Strasznego sama robisz tymi zdjęciami, jeszcze 5 dni!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale cudne świąteczne zdjęcie ! Jak ze świątecznego stołu ! :)
    Zapraszam na mój fanpage na FB:http://www.facebook.com/szybkie.gotowanie.blog

    OdpowiedzUsuń

Print