Kostka piernikowa z rodzynkami
Wszędzie wiszą już ozdoby świąteczne
a zapach piernika przypomina że święta coraz bliżej.
Tradycyjny piernik w formie kostki w polewie czekoladowej.
Pyszny !
Składniki : 4 szklanki mąki, 4 łyżki kakao, 1 opakowanie proszku do pieczenia, 2 łyżki przyprawy do piernika, 1 szklanka cukru, 1/3 szklanki mleka, 200g masła, 1 słoik powideł śliwkowych ( około 250g), 3 jajka, 150g rodzynek.
Składniki polewa czekoladowa : 200g śmietany 30%, 200g czekolady gorzkiej, 2 łyżeczki żelatyny, 50g masła.
Składniki dodatkowe : 400g powideł śliwkowych.
Przygotowanie : Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. Miękkie masło zmiksuj z cukrem. Dodawaj pojedynczo jajka. Nie przerywając miksowania dodawaj partiami po 1 łyżce mąkę, mleko i powidła aż do wyczerpania składników. Połącz wszystkie składniki dokładnie. Wsyp rodzynki i delikatnie wymieszaj. Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180 stopni na 50-60 minut.
Przygotowanie polewa czekoladowa : Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości gorącej wody. Czekoladę posiekaj na małe kawałki. Śmietanę ugotuj. Ściągnij z ognia i wrzuć czekoladę, energicznie mieszaj aż czekolada się rozpuści. Wlej żelatynę i wymieszaj składniki. Partiami dodaj pokrojone masło, cały czas mieszając. Miskę z polewą odstawić aż lekko zgęstnieje.
Przygotowanie kostki piernikowej : Piernik przetnij wzdłuż na 3 części. Każda z nich posmaruj powidłami śliwkowymi. Następnie pokrój ciasto na kostki i każdą oblej polewą czekoladową. (Najlepiej jak ustawisz kostki piernikowe na kratce metalowej z np z piekarnika). Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.
Znowu zakochałam się w Twoim wypieku! *.*
OdpowiedzUsuńale cudne! :) mniam!
OdpowiedzUsuńWidziałam takie w sklepie. Wygląda jak piernik, który wiele lat temu jak byłam mała kupowała moja mama. Tylko on był przekładany marmoladą :) Jest mocno słodkie ?
OdpowiedzUsuńTo zależy od powideł jak są słodkie :)
UsuńTak czy owak BOSKIE :D
UsuńPysznie!! Uwielbiam pierniki a w takiej postaci jeszcze bardziej ;)
OdpowiedzUsuńCudne! Już czują ten zapach świąteczny! :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
pięknie oblana czekoladą :)
OdpowiedzUsuńpiękne pierniczki :)
OdpowiedzUsuńbułki zrobiłam, przepis u mnie na blogu, dziękuję :)
http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2012/12/Buleczki.html
wygląda jak te cukiernicze kostki bajaderkowe... jakie pyszności :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie tradycyjne pierniki są najlepsze! Twoja kostka wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńAch jak świątecznie... No teraz to już czuję święta.. Cudo w każdym szczególe, począwszy od kostki piernikowej przez talerzyk na łyżeczce skończywszy :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńMam ochotę zjeść monitor!
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie zdjęcia, kostka wygląda strasznie apetycznie!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba forma podania :)
OdpowiedzUsuńjedno ze zdjęć bierze udział w naszym konkursie, jest na pierwszym miejscu! :) Zachęcamy do głosowania! http://wykrywacz-smaku.pl/konkursy/glosy
OdpowiedzUsuńNa jaką blachę wylewamy ciasto????
OdpowiedzUsuńno właśnie na jakąblachę
OdpowiedzUsuńOjjj chyba nikt tu nie odpisuje:(:(:(
OdpowiedzUsuńPrzepraszam bardzo,
Usuńczęsto maile z komentarzy wpdają mi do spamu
jak to na google bywa.
Moja forma to 26cm x 24cm.
Pozdrawiam serdecznie
Dziękuję bardzo za odpowiedz:) Piernik chcę zrobić na święta mam nadzieję że się uda:)
OdpowiedzUsuńA mnie ten piernik nic nie wyrósł...wszystko robiłam zgodnie z przepisem i ...nic...badziewiaste jakieś.
OdpowiedzUsuńIlu gramowe opakowanie proszku do pieczenia bo są różne gramatury. :(
OdpowiedzUsuństarczą 2-2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
UsuńWygląda świetnie będę piekła :)
OdpowiedzUsuń