środa, 19 grudnia 2012

Paszteciki z pieczarkami i żółtym serem

Paszteciki z pieczarkami 
i żółtym serem

Paszteciki to świetna przekąska jak również dodatek do czystego barszczu.
Możesz przygotować z mięsem lub z kapustą.

Składniki farsz : 500g pieczarek, 1 cebula, 2 łyżki masła, 100g startego żółtego sera, sól, pieprz.

Składniki ciasto : 3,5 szklanki mąki, 4 żółtka, 200g miękkiego masła, 120 ml gęstej śmietany, 50g drożdży świeżych, sól, 1 łyżka cukru, 1 jajko do posmarowania.

Przygotowanie farsz : Pieczarki oczyść, obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekaj na kostkę. Na patelni roztop masło wrzuć pieczarki i cebulę. Podaż wszystko. Dopraw solą i pieprzem. Ostudź nadzienie i wrzuć ser żółty. Wymieszaj składniki. 

Przygotowanie ciasto : Na stolnicę wysyp mąkę, cukier i sól. Wbij żółtka i wymieszaj. Śmietanę wymieszaj z pokruszonymi drożdżami. Wlej do mąki i zagnieć ciasto. Partiami dodajemy masło cały czas wyrabiając ciasto. Rozwałkuj ciasto, podziel na trójkąty. Na środku każdego połóż łyżeczkę nadzienia. Paszteciki posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20-25minut.








12 komentarzy:

  1. idealne do barszczu!
    pysznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam, wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają pięknie!

    a jak wygląda kwestia przechowywania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze powiedziawszy nigdy nie przechowywałam dłuzej niż jeden dzień bo tak szybko znikały :)

      Usuń
    2. Dla mnie kwestia przechowywania również nie gra roli. Paszteciki są wyśmienite, znikają tak szybko, że nie zdążę ich schować. Pozdrawiam ;)

      Usuń
  4. zarówno Twój barszczyk, jak i paszteciki wyglądają pysznie, szczególnie w duecie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takich jeszcze nie robiłam i nie jadłam, ale podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziś zrobiłam dwie porcje... z pieczarkami i serem, z kapusta i miesem mielonym a nawet z szynka i pomidorami suszonymi..

    super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakuje :)
      Wyjątkowo są pyszne a pomysł z szynką i pomidorami jest świetny.
      Przy najbliższej okazji spróbuję.
      Wszystkiego co dobre w Nowym roku!

      Usuń
  7. przepyszne paszteciki, obłędne, w smaku i ciasto i farsz :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy drożdże rozpuszczą się w śmietanie, która nie jest letnia.?

    OdpowiedzUsuń

Print