Paszteciki z pieczarkami
i żółtym serem
Paszteciki to świetna przekąska jak również dodatek do czystego barszczu.
Możesz przygotować z mięsem lub z kapustą.
Składniki farsz : 500g pieczarek, 1 cebula, 2 łyżki masła, 100g startego żółtego sera, sól, pieprz.
Składniki ciasto : 3,5 szklanki mąki, 4 żółtka, 200g miękkiego masła, 120 ml gęstej śmietany, 50g drożdży świeżych, sól, 1 łyżka cukru, 1 jajko do posmarowania.
Przygotowanie farsz : Pieczarki oczyść, obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekaj na kostkę. Na patelni roztop masło wrzuć pieczarki i cebulę. Podaż wszystko. Dopraw solą i pieprzem. Ostudź nadzienie i wrzuć ser żółty. Wymieszaj składniki.
Przygotowanie ciasto : Na stolnicę wysyp mąkę, cukier i sól. Wbij żółtka i wymieszaj. Śmietanę wymieszaj z pokruszonymi drożdżami. Wlej do mąki i zagnieć ciasto. Partiami dodajemy masło cały czas wyrabiając ciasto. Rozwałkuj ciasto, podziel na trójkąty. Na środku każdego połóż łyżeczkę nadzienia. Paszteciki posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20-25minut.
pycha!
OdpowiedzUsuńidealne do barszczu!
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają.
uwielbiam, wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńwyglądają pięknie!
OdpowiedzUsuńa jak wygląda kwestia przechowywania?
Szczerze powiedziawszy nigdy nie przechowywałam dłuzej niż jeden dzień bo tak szybko znikały :)
UsuńDla mnie kwestia przechowywania również nie gra roli. Paszteciki są wyśmienite, znikają tak szybko, że nie zdążę ich schować. Pozdrawiam ;)
Usuńzarówno Twój barszczyk, jak i paszteciki wyglądają pysznie, szczególnie w duecie :-)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie robiłam i nie jadłam, ale podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam dwie porcje... z pieczarkami i serem, z kapusta i miesem mielonym a nawet z szynka i pomidorami suszonymi..
OdpowiedzUsuńsuper :)
Bardzo się cieszę że smakuje :)
UsuńWyjątkowo są pyszne a pomysł z szynką i pomidorami jest świetny.
Przy najbliższej okazji spróbuję.
Wszystkiego co dobre w Nowym roku!
przepyszne paszteciki, obłędne, w smaku i ciasto i farsz :-)
OdpowiedzUsuńCzy drożdże rozpuszczą się w śmietanie, która nie jest letnia.?
OdpowiedzUsuń