poniedziałek, 10 grudnia 2012

Muffinkowe renifery

Muffinkowe renifery

Przygotowanie muffinek to świetna zabawa z maluszkiem.
Kubek, bardzo przejęty dekorowaniem babeczek  że nie chciał ich potem jeść.
Jak mówił, to arcydzieło. 


Składniki : 200g margaryny, 150g cukru, 20g kakao, 150ml mleka, 3 jajka, 380g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie : Margarynę, cukier oraz kakao rozpuść w rondelku. Pozostaw do ostygnięcia.  Jajka roztrzep widelcem, dodaj mleko, wymieszaj ponownie. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostudzoną masę z rondelka. Wszystko dokładnie wymieszaj mikserem. Wypełnij foremki ciastem. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Dodatkowe składniki : Biszkopty, draże, precelki

Składniki polewa : 100ml śmietanki 30%, 150g czekolady gorzkiej.

Przygotowanie polewy : Śmietankę wlej do rondelka. Doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia i wrzuć połamaną czekoladę. Całość mieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady.

Przygotowanie reniferów : muffinki polej polewą. Umieść biszkopta na środku babeczki i wyżej draży na oczy. Pędzelkiem namaluj buzię i oczka. Precelki wbij w muffinki.




14 komentarzy:

  1. rewelacja - szkoda je konsumować :) no i dodatkowo konsumpcja grozi spotkaniem z obrońcami praw zwierząt ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękne! Wspaniała dekoracja. Zgadzam się z Delimmama - aż szkoda zjadać. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brawa za prosty pomysł!!! Nigdy bym na taki nie wpadła...Bosko!

    OdpowiedzUsuń
  4. UROCZE!!!! :)
    Pozdrawiamy cieplutko!!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  5. Są przesłodkie :) W sam raz na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie śliczne! Koniecznie muszę takie zrobić na wigilię klasową :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ślicze, sympatyczne i słodkie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Reniferki startują w naszym konkursie, zachęcamy do głosowania! :) http://wykrywacz-smaku.pl/konkursy/glosy

    OdpowiedzUsuń
  9. Dopiero na nie trafiłam, są absolutnie przeurocze! :D

    OdpowiedzUsuń

Print