Wołowe rolady
z zielonymi kluseczkami
Przepyszna propozycja na obiad.
W każdą niedziele na śląsku obowiązkowo musi by rolada z kluskami.
Składniki rolady : 6 plastrów wołowiny, 300g boczku wędzonego, 1 duża cebula, papryka czerwona, 4 ogórki kiszone, musztarda, sól, pieprz, śmietana, olej do smażenia, bulion.
Przygotowanie rolady : Mięso umyj i za pomocą tłuczka rozbij. Każdy plaster posmaruj musztardą i oprósz pieprzem. Cebulę, ogórki, boczek i paprykę pokrój na paseczki i połóż na każdym płacie mięsa. Zawiń i zepnij za pomocą wykałaczki lub obwiąż sznurkiem spożywczym. Na patelni rozgrzej olej i smaż rolady z każdej strony. Gdy już zbrązowieją zalej bulionem i duś pod przykryciem do miękkości. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Składniki kluseczki : 400g sera ricotta, 150g ugotowanego szpinaku, 1 szklanka mąki, 3 łyżki parmezanu, 1 jajko.
Przygotowanie kluseczki : Ugotowany szpinak zmiksuj za pomocą blendera. Do miski wsyp mąkę, parmezan, dodaj jajko szpinak i ser. Połącz składniki aby uzyskały jednolitą masę. Uformuj niewielkie kuleczki. Kluseczki gotuj w osolonej wodzie 4-50 minut.
Kocham śląskie rolady , pewnie dlatego ,że jestem ze śląska :)
OdpowiedzUsuńTwoje wyglądają rewelacyjni!!
mmm te kuleczki - kluseczki sa cudne!!!
OdpowiedzUsuńkluseczki mnie wręcz zachwyciły :)
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam rolady wołowej, ale uwielbiam, Twoja wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńszpinkowe (shrekowe:) kluseczki są świetne!
Uwielbiam rolady a zielone kluseczki mnie urzekły!!!
OdpowiedzUsuńI love Rouladen, and my recipe is almost identical to yours (I add some chopped soup vegetables and a little red wine to the pan). The green noodles are a very nice side dish - I'll try those next time.
OdpowiedzUsuńHappy New Year,
Karin