czwartek, 20 grudnia 2012

Wołowe rolady z zielonymi kluseczkami

Wołowe rolady 
z zielonymi kluseczkami

Przepyszna propozycja na obiad.
W każdą niedziele na śląsku obowiązkowo musi by rolada z kluskami.


Składniki rolady : 6 plastrów wołowiny, 300g boczku wędzonego, 1 duża cebula, papryka czerwona, 4 ogórki kiszone, musztarda, sól, pieprz, śmietana, olej do smażenia, bulion.

Przygotowanie rolady : Mięso umyj i za pomocą tłuczka rozbij. Każdy plaster posmaruj musztardą i oprósz pieprzem. Cebulę, ogórki, boczek i paprykę pokrój na paseczki i połóż na każdym płacie mięsa. Zawiń i zepnij za pomocą wykałaczki lub obwiąż sznurkiem spożywczym. Na patelni rozgrzej olej i smaż rolady z każdej strony. Gdy już zbrązowieją zalej bulionem i duś pod przykryciem do miękkości. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Składniki kluseczki : 400g sera ricotta, 150g ugotowanego szpinaku, 1 szklanka mąki, 3 łyżki parmezanu, 1 jajko.

Przygotowanie kluseczki : Ugotowany szpinak zmiksuj za pomocą blendera. Do miski wsyp mąkę, parmezan, dodaj jajko szpinak i ser. Połącz składniki aby uzyskały jednolitą masę. Uformuj niewielkie kuleczki. Kluseczki gotuj w osolonej wodzie 4-50 minut.

 





8 komentarzy:

  1. Kocham śląskie rolady , pewnie dlatego ,że jestem ze śląska :)

    Twoje wyglądają rewelacyjni!!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm te kuleczki - kluseczki sa cudne!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. dawno nie jadłam rolady wołowej, ale uwielbiam, Twoja wygląda przepysznie
    szpinkowe (shrekowe:) kluseczki są świetne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam rolady a zielone kluseczki mnie urzekły!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. I love Rouladen, and my recipe is almost identical to yours (I add some chopped soup vegetables and a little red wine to the pan). The green noodles are a very nice side dish - I'll try those next time.
    Happy New Year,
    Karin

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam w takiej wersji. Wyglądają obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń

Print