sobota, 1 grudnia 2012

Czekoladowy przekładaniec

Czekoladowy przekładaniec

Idealne ciasto na zimowy weekend.
Wygląda bardzo efektownie 
i z pewnością będzie się prezentować elegancko na świątecznym stole.
Składniki ciasto : 6 jajek, 150g szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,  4 łyżki kakao, 2 łyżki oliwy z oliwek.
 
Skadniki masa : 500ml śmietany 30%, 500g serka mascarpone, 3 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie ciasto : Oddziel żółtka od białek.Białka ubij na sztywną pianę.
Dodaj cukier cały czas miksując.Do masy białkowej dodaj żółtka, wymieszaj składniki.
Wlej oliwę i zmiksuj. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia przesiej.
Całość dodaj do masy jajecznej i delikatnie połącz składniki.Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180stopni.
 
Przygotowanie masa : Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodawaj partiami serek nie przerywając miksowania.
 
Przygotowanie ciasta czekoladowy przekładaniec : Czekoladowe ciasto ostudź. Podziel na 3 części wzdłuż. Każdą cześc posmaruj masą śmietankową nakładając na nią kolejną część ciasta. Górę posmaruj masą. Ciasto wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. 
 
 
 
 
 

11 komentarzy:

  1. tak trudno podać żródło inspiracji?!?!
    to żałosne niesamowicie żałosne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żałosne jest to że piszesz anonimowo :)
      proszę żródło : http://anyzkowo.blogspot.com/2012/10/ciasto-mleczna-kanapka.html

      Usuń
  2. apetycznie wyglądające ciasto a można wiedziec jakiej wielkości była uzyta forma do pieczenia
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja blaszka 30X28 cm
      pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  3. Idealnie równo przecięte ciasto na blaty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wygląda, na prawdę bardzo gustownie i elegancko !

    OdpowiedzUsuń
  5. Naprawdę pyszne ciasto! Wczoraj wieczorem upiekłam, miało być dzisiaj do niedzielnej kawy - lecz niewiele zostało... Ja użyłam małej prostokątnej blaszki 34 cm x 24 cm dzięki temu było co dzielić z wysokości ciasta. Polecam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakowało.
      Ciasto wydaje się skomplikowane a w rzeczywistości jest łatwe i pyszne.
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
    2. wygląda super! pozdrawiam :)

      Usuń
  6. wspaniałe to ciasto.. wygląda jakby było przełożone pierzynką ze śniegu.. :)

    OdpowiedzUsuń