Czekoladowy przekładaniec
Idealne ciasto na zimowy weekend.
Wygląda bardzo efektownie
i z pewnością będzie się prezentować elegancko na świątecznym stole.
Składniki
ciasto : 6 jajek, 150g szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2
szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki
kakao, 2 łyżki oliwy z oliwek.
Skadniki masa : 500ml śmietany 30%, 500g serka mascarpone, 3 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie ciasto : Oddziel żółtka od białek.Białka ubij na sztywną pianę.
Dodaj cukier cały czas miksując.Do masy białkowej dodaj żółtka, wymieszaj składniki.
Wlej oliwę i zmiksuj. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia przesiej.
Całość dodaj do masy jajecznej i delikatnie połącz składniki.Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180stopni.
Dodaj cukier cały czas miksując.Do masy białkowej dodaj żółtka, wymieszaj składniki.
Wlej oliwę i zmiksuj. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia przesiej.
Całość dodaj do masy jajecznej i delikatnie połącz składniki.Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180stopni.
Przygotowanie masa : Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodawaj partiami serek nie przerywając miksowania.
Przygotowanie ciasta czekoladowy przekładaniec : Czekoladowe ciasto ostudź. Podziel na 3 części wzdłuż. Każdą cześc posmaruj masą śmietankową nakładając na nią kolejną część ciasta. Górę posmaruj masą. Ciasto wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
tak trudno podać żródło inspiracji?!?!
OdpowiedzUsuńto żałosne niesamowicie żałosne!
Żałosne jest to że piszesz anonimowo :)
Usuńproszę żródło : http://anyzkowo.blogspot.com/2012/10/ciasto-mleczna-kanapka.html
apetycznie wyglądające ciasto a można wiedziec jakiej wielkości była uzyta forma do pieczenia
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
moja blaszka 30X28 cm
Usuńpozdrawiam ciepło.
Idealnie równo przecięte ciasto na blaty :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda, na prawdę bardzo gustownie i elegancko !
OdpowiedzUsuńNaprawdę pyszne ciasto! Wczoraj wieczorem upiekłam, miało być dzisiaj do niedzielnej kawy - lecz niewiele zostało... Ja użyłam małej prostokątnej blaszki 34 cm x 24 cm dzięki temu było co dzielić z wysokości ciasta. Polecam...
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakowało.
UsuńCiasto wydaje się skomplikowane a w rzeczywistości jest łatwe i pyszne.
Pozdrawiam ciepło.
wygląda super! pozdrawiam :)
Usuńwspaniałe to ciasto.. wygląda jakby było przełożone pierzynką ze śniegu.. :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń