Ujęcia ze smakiem.
Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań
Hélène Dujardin jest
zawodową fotografką kulinarną oraz stylistką potraw. Jej zdjęcia zdobią
strony wielu książek kucharskich oraz czasopism. Jako była
kuchmistrzyni, sama przygotowuje większość fotografowanych potraw. Jej
blog cieszy się olbrzymim uznaniem wśród miłośników blogów kulinarnych.
„Być może Ty także chciałbyś
posmakować kariery fotografa kulinarnego. A może chciałbyś po prostu
umieć robić dobre zdjęcia różnych dań na potrzeby prowadzonego bloga lub
do czasopisma; może szukasz nowego, ciekawego pomysłu na urozmaicenie
fotograficznego portfolio, a może chcesz się przekonać „z czym się je
fotografowanie jedzenia”. To nieistotne. Nauka, eksperymenty — czy też
czysta zabawa — wszystko to będzie o wiele bardziej satysfakcjonujące,
jeśli nauczysz się panować nad najważniejszymi elementami sztuki
fotografowania, które umożliwią Ci stworzenie zdjęć, na widok których
będzie ciekła ślinka. (…) Wskazówki zawarte w tej książce mają za
zadanie pomóc Ci w opanowaniu fotografii kulinarnej w szerokim zakresie.
Sztuka fotografii nie zaczyna się bowiem na otrzymaniu zlecenia, i nie
kończy na naciśnięciu spustu migawki. Wiedz też, że choć istnieją pewne
ogólne wytyczne, ułatwiające tworzenie dobrych zdjęć, to Twoje podejście
będzie jedyne w swoim rodzaju, podyktowane osobowością, posiadanym
sprzętem, gustem, estetyką i budżetem… Niezależnie od tego, spójny
proces fotografowania ułatwi Ci przekazanie widzom określonych uczuć i
skojarzeń, związanych z fotografowanymi daniami.”
Hélène Dujardin
Hélène Dujardin
Wydawnictwo Helion oddaje w nasze ręce unikalną książkę poświęconą fotografowaniu
jedzenia. Desery, kolacje, owoce, bakalie, hamburgery, torty... Brzmi
smakowicie? Nie pokazuj tych zdjęć przyjaciołom na diecie! Mogą przybrać
na wadze od samego patrzenia na atrakcyjne ujęcia, które będziesz robił
po lekturze tej książki. To wyborna strawa dla ducha, przeznaczona
zarówno dla domowych miłośników kulinarnej fotografii, jak i dla tych,
który z fotografowaniem dań wiążą nadzieję na przyszłą karierę.
Dzięki tej niezwykłej książce w mig opanujesz wiedzę, która pozwoli Ci uwiecznić Twoje kulinarne dzieła. Jak mówi stare powiedzenie, upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu, czyli dobrze zjesz, a przy tym zrobisz fantastyczne zdjęcia. Pamiętaj o jednej żelaznej zasadzie: najpierw fotografujesz, potem konsumujesz! Na początek zdobędziesz trochę wiedzy teoretycznej, dotyczącej sprzętu, kompozycji oraz sposobu oświetlenia fotografowanego obiektu. Potem odkryjesz, jak sfotografować dania główne, dania smażone, sosy, napoje oraz przyrządy do jedzenia. A jeszcze później nauczysz się obrabiać zdjęcia w cyfrowej ciemni - dodawać efekty, korygować wady i udostępniać efekty Twojej pracy. Smacznego!
Dzięki tej niezwykłej książce w mig opanujesz wiedzę, która pozwoli Ci uwiecznić Twoje kulinarne dzieła. Jak mówi stare powiedzenie, upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu, czyli dobrze zjesz, a przy tym zrobisz fantastyczne zdjęcia. Pamiętaj o jednej żelaznej zasadzie: najpierw fotografujesz, potem konsumujesz! Na początek zdobędziesz trochę wiedzy teoretycznej, dotyczącej sprzętu, kompozycji oraz sposobu oświetlenia fotografowanego obiektu. Potem odkryjesz, jak sfotografować dania główne, dania smażone, sosy, napoje oraz przyrządy do jedzenia. A jeszcze później nauczysz się obrabiać zdjęcia w cyfrowej ciemni - dodawać efekty, korygować wady i udostępniać efekty Twojej pracy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz