Ogłoszenie wyników konkursu
"Przepis w zgodzie z naturą"
Dziękuję za udział w konkursie
i wszystkie Wasze propozycje !
Poniżej przedstawiam listę nagrodzonych :
____________________________________________________________
1.
"Kurak Curry z sosem pomidorowym" dla dwóch osób
Potrzebne będą:
-pierś z kurczaka (ok. 300 g)
-oliwa z oliwek(2 łyżki)
-bazylia(2 listki /szczypta)
-1 ząbek czosnku
-1 mała cebula
-sól
-pieprz
-curry
-390 g. Pomidorów krojonych- klasycznych firmy Podravka
-makaron (ja używam penne)
-starty parmezan
Pierś z kuraka kroimy w kostkę, wrzucamy do miski- równie delikatnie
postępujemy z ząbkiem czosnku :). Następnie polewamy mięso łyżką oliwy z
oliwek i dodajemy przyprawy. Nie zapominamy o bazylii- jeżeli mamy ją w
listkach, to dobrze jest ją "porwać" na drobne
kawałeczki. Wszystko mieszamy dłoniami, aby przyprawy równomiernie się
rozprowadziły. Kolejny krok to zakrycie mięsa i wstawienie do lodówki na
ok. 30 min.
W międzyczasie wstawiamy makaron(gotujemy al dente) i przygotowujemy sos
pomidorowy. Siekamy naszą jedną małą cebulę i szklimy ją na patelni, po
czym wlewamy zawartość opakowania Pomidorów krojonych firmy Podravka i
smażymy ok. 8 min na średnim ogniu- dodajemy
wg uznania soli i pieprzu podczas tej czynności (wskazanym jest znowu
dodać odrobinę bazylii). Sos wlewamy szybko do jakiegoś naczynia, po
czym dusimy samego kurczaka ok 10 min. w zależności od tego jak drobno
go pokroiliśmy.
Na koniec na talerz nakładamy wcześniej odcedzony makaron(który polewamy
sosem) oraz kurczaka. Makaron posypujemy startym parmezanem.
____________________________________________________________
2.
Lasagna z mięskiem i warzywami.
Składniki: makaron typu lasagna, 1 cebula, 900 g wołowiny, 1 puszka
oliwek (pokrojonych), 1 puszka grzybów odsączonych od zalewy, 1 karton
przecieru pomidorowego, sól, pieprz, oregano, kartonik kukurydzy oraz
groszku, 2 szklanki tartego sera mozzarella.
Przygotowanie:
1) Paski lasagni gotujemy zgodnie z instrukcją i wyjmujemy lekko
twardawe, aby były al dente.
2) Cebulę pokroić w kosteczkę. Na dużej patelni smażyć mięso na
średnim ogniu mieszając, zaleca się odcedzić wytopiony tłuszcz.
3) Do mięsa dodajemy oliwki, grzybki oraz cebulę. Podgrzewamy do
momentu, aż warzywa będą miękkie. Następnie wlewamy przecier
pomidorowy z kartonu, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano. Na
koniec dobrze wymieszajmy i odstawmy.
4) Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni C.
5) 3 paski lasagni układamy na dnie żaroodpornego naczynia. Połowę
mięsnego farszu równomiernie rozkładamy na makaronie. Następnie
posypujemy połową groszku i kukurydzy z kartonika.
6) Cykl powtarzamy z pozostałymi warstwami makaronu, przykrywając
całość makaronem.
7) Lasagne pieczemy około 25 minut, po czym posypujemy serem i
zapiekamy 3-5 minut.
____________________________________________________________
3.
Sałatka ANANAS
Składniki:
- 1 szkl. ryżu + 1 łyżeczka curry
- 150 g fileta z indyka lub kurczaka + przyprawa do drobiu lub curry
- 1 kartonik kukurydzy
- 1 kartonik groszku
- 4 plastry ananasa pokrojone w kostkę
- 60 g słonecznika łuskanego
- 20 pieczarek konserwowych
- górna (liściasta) część ananasa
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
Ryż gotujemy w 2 szklankach osolonej wody z dodatkiem curry, następnie
go studzimy. W międzyczasie indyka kroimy w kostkę i smażymy na 1 łyżce
oleju z dodatkiem przyprawy do drobiu, solą i pieprzem, studzimy i
łączymy z ryżem w głębokim naczyniu. Następnie
dodajemy pokrojony w kostkę ananas, kukurydzę i groszek z puszki. Na
rozgrzanej suchej patelni prażymy słonecznik ze szczyptą soli do
złotości, dodajemy do reszty składników z dwoma łyżkami majonezu,
dokładnie mieszamy. Wykładamy do półmiska i formujemy sałatką
kształt ananasa, na końcu umieszczamy liściastą końcówkę ananasa a na
wierzchu układamy pokrojone w plasterki pieczarki konserwowe.
____________________________________________________________
GRATULUJĘ WYGRANEJ !
____________________________________________________________
Pamiętajcie że,
owoce i warzywa to nieodłączne składniki przygotowywanych dań.
Dostarczają niezbędnych witamin i minerałów.
Te cenne substancje wymagają szczególnej ochrony przed czynnikami zewnętrznymi.
Natura zadbała o to i obdarzyła owoce oraz warzywa skórką, która chroni to, co dobre.
Opakowania Tetra Pak, tak jak skórka,chronią żywność przed utratą składników odżywczych i zachowują jej naturalne właściwości.
Produkty w aseptycznych kartonach Tetra Pak nie wymagają utrwalania konserwantami.
Produkty w aseptycznych kartonach Tetra Pak nie wymagają utrwalania konserwantami.
Ale się cieszę z wygranej, dziękuję bardzo za docenienie mojego przepisu i za miłą zabawę :) Gratulacje dla pozostałych zwycięzców :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńGratuluje :)
Usuń