Niezrównana kuchnia azjatycka.
Ponad 200 smakowitych przepisów
Dzięki uprzejmości portalowi Polska Gotuję
otrzymałam książkę
"Niezrównana kuchnia azjatycka. Ponad 200 smakowitych przepisów."
Wydawca : Buchmann Warszawa.
Z czym Wam się kojarzy Azja? Mi głównie z Japonią , krajem kwitnącej
wiśni. Z kuchnią azjatycką jak dotąd nie miałam wiele wspólnego dlatego z
wielkim zainteresowaniem sięgnęłam po "Kuchnia Azjatycka - Ponad 200
smakowitych przepisów". Jest to zbiór przepisów wielu autorów.
Pierwsze wrażenie jak najlepsze. Książka wydana na bardzo dobrej jakości śliskim papierze. W środku masa zdjęć i ogromna ilość przepisów, umieszczonych na ponad 250 stronach.
Na początku omawiane są tajniki kuchni azjatyckiej. Prezentowane są techniki oraz sprzęt stosowany w ich kuchni. Następnie przechodzimy do słowniczka kulinarnego w którym przedstawione są najczęściej używane zioła , przyprawy, warzywa i inne produkty niezbędne do ugotowania prawdziwego azjatyckiego dania.
Później przechodzimy do części właściwej książki a zarazem tego co nas najbardziej interesuje czyli przepisów.
Podzielone są one krajami pochodzenia, mianowicie :
Chiny
Indonezja
Singapur i Malezja
Filipiny
Tajlandia
Laos i Kambodża
Wietnam
Korea
Japonia
Indie i Pakistan
Birma
Sri Lanka
Ostatnią grupą są desery, które już nie są podzielone krajami.
Przepisy są bardzo ciekawe, oczywiście jest również masa zdjęć aby wiedzieć, jak to powinno wyglądać. Do tego z boku przepisów są też różne ciekawostki odnośnie aktualnie oglądanego przepisu. Dla mnie książka była wyjątkowo interesująca, głównie dlatego, że wcześniej nie miałam z Azją wiele do czynienia. Co oczywiście nie znaczy ,że osoby od dłuższego czasu zainteresowane tematem nie znajdą tam nic dla siebie.
Pozwolę sobie przytoczyć bardzo zachęcający opis z okładki
"Oto niezrównany przewodnik po świeżej, aromatycznej i pełnej barw kuchni krajów azjatyckich. Tak jak niegdyś znane nam już dobrze dania kuchni chińskiej i indyjskiej, tak dziś do naszych jadłospisów wkraczają potrawy malajskie, wietnamskie, tajskie i japońskie. Prezentując tradycyjne i nowe przepisy. dając praktyczne rady na temat kupowania i stosowania azjatyckich składników, ta książka kucharska stanowi nieocenioną pomoc w domowym przyrządzaniu orientalnych potraw."
Nic dodać, nic ująć - do księgarni marsz !
Pierwsze wrażenie jak najlepsze. Książka wydana na bardzo dobrej jakości śliskim papierze. W środku masa zdjęć i ogromna ilość przepisów, umieszczonych na ponad 250 stronach.
Na początku omawiane są tajniki kuchni azjatyckiej. Prezentowane są techniki oraz sprzęt stosowany w ich kuchni. Następnie przechodzimy do słowniczka kulinarnego w którym przedstawione są najczęściej używane zioła , przyprawy, warzywa i inne produkty niezbędne do ugotowania prawdziwego azjatyckiego dania.
Później przechodzimy do części właściwej książki a zarazem tego co nas najbardziej interesuje czyli przepisów.
Podzielone są one krajami pochodzenia, mianowicie :
Chiny
Indonezja
Singapur i Malezja
Filipiny
Tajlandia
Laos i Kambodża
Wietnam
Korea
Japonia
Indie i Pakistan
Birma
Sri Lanka
Ostatnią grupą są desery, które już nie są podzielone krajami.
Przepisy są bardzo ciekawe, oczywiście jest również masa zdjęć aby wiedzieć, jak to powinno wyglądać. Do tego z boku przepisów są też różne ciekawostki odnośnie aktualnie oglądanego przepisu. Dla mnie książka była wyjątkowo interesująca, głównie dlatego, że wcześniej nie miałam z Azją wiele do czynienia. Co oczywiście nie znaczy ,że osoby od dłuższego czasu zainteresowane tematem nie znajdą tam nic dla siebie.
Pozwolę sobie przytoczyć bardzo zachęcający opis z okładki
"Oto niezrównany przewodnik po świeżej, aromatycznej i pełnej barw kuchni krajów azjatyckich. Tak jak niegdyś znane nam już dobrze dania kuchni chińskiej i indyjskiej, tak dziś do naszych jadłospisów wkraczają potrawy malajskie, wietnamskie, tajskie i japońskie. Prezentując tradycyjne i nowe przepisy. dając praktyczne rady na temat kupowania i stosowania azjatyckich składników, ta książka kucharska stanowi nieocenioną pomoc w domowym przyrządzaniu orientalnych potraw."
Nic dodać, nic ująć - do księgarni marsz !
Coś dla mnie... Uwielbiam kuchnię azjatycką! :)
OdpowiedzUsuńKupiłem tą książkę i jest genialna... zawiera porady zarówno dotyczące samych składników (przechowywanie , czym zastępować) jak i za trzęsienie przepisów z podpowiedziami (wraz ze zdjęciami) w jaki sposób wykonać jakąś nietypową (dla kuchni europejskiej) czynność. Jeśli ktoś chce przygotowywać dania kuchni azjatyckiej to jak dla mnie nie ma lepszej książki... Jedyne przed czym przestrzegam to koszty, aby zgromadzić zapasy pozwalające zrobić większość potraw trzeba wydać grubo ponad 300 zł... ale warto. Na początek polecam oblecieć markety i wybrać produkty pod siebie... począwszy od ryżu,sosu sojowego,sojowo grzybowego,nori,ostatnio pojawiły się sosy worecester i sriracha (jeden ze składników do prostego zrobienia majonezu japońskiego do sushi :P) a skończywszy na sezamie. Dopiero po zbadaniu rynku okolicznego internetowo poszukać bardziej niedostępnych składników ( sos hoisin,japońska żółta rzepa, marynowana tykwa czy mirin lub dashida rybna która jak nasz rosół jest bazą dla wielu azjatyckich zup).Pozdrawiam Bahus.
OdpowiedzUsuń