Świąteczne ciasteczka kruche
Jedne z moich ulubionych ciasteczek.
Bardzo maślane i smakowite.
Mogą być śliczną ozdobą na choinkę, oczywiście jeśli masz silną wolę.
Składniki:
- 200g miękkiego masła,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 2 szklanki mąki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżka kakao.
Przygotowanie
:
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, sól i wszystko dokładnie miksujemy. Ciasto podziel na 2 części. Do jednej dodaj kakao i dokładnie połącz składniki. Formujemy kulę, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkowujemy i wycinamy kształty. ( ja rozkawałkowuję ciasto na papierze do pieczenia, wtedy ciasteczka nie lepią się do blatu). Piecz ciasteczka przez 12-15 minut w temperaturze 160 stopni.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, sól i wszystko dokładnie miksujemy. Ciasto podziel na 2 części. Do jednej dodaj kakao i dokładnie połącz składniki. Formujemy kulę, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkowujemy i wycinamy kształty. ( ja rozkawałkowuję ciasto na papierze do pieczenia, wtedy ciasteczka nie lepią się do blatu). Piecz ciasteczka przez 12-15 minut w temperaturze 160 stopni.
Przesłodkie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
jakie śliczne i pewnie pyszne!:)
OdpowiedzUsuńAle je ładnie przyozdobiłaś. :) Uwielbiam kruche ciastka!
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńbardzo ładne! zapraszam do mnie na przedświąteczne kruche ciasteczka z orzechami http://wkuchniuli.blogspot.com/2012/12/przedswiateczne-ciasteczka-orzechowe.html?showComment=1354860720697#c1944548799044188360
OdpowiedzUsuńpiekne! :) ile sztuk wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńWszytsko zależy jakiej wielkości będa ciasteczka,
mi wyszło około 15-18 sztuk
Wyglądają przepięknie :) Chętnie powiesiłabym je na choince :)
OdpowiedzUsuńJakie cuda :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
Dam
UsuńWyglądają pysznie, te wzorki nadają im dużego uroku :)
OdpowiedzUsuńJakie piekne, aż zapachniało u mnie:)
OdpowiedzUsuńŚliczne ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńPrześliczne te ciasteczka :) Powiedz proszę gdzie dorwałaś takie malusie foremeczki do wykrawania? Ja szukałam takich już rok temu i dalej ich nie mam :(
OdpowiedzUsuńMalutkie foremki juz jakis czas temu kupiłam.
UsuńAle z tego co pamietam w sklepie Pani mowiła ze takie małe są do wykrawania masła.
Może tak będzie je szybciej znalesc :)
Dziękuję za odpowiedź :) Miałam nadzieję, że kupiłaś gdzieś w internecie... no trudno, szukam dalej :) Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńMoże zobacz :
Usuńhttp://allegro.pl/wilton-foremki-mini-swiateczne-2308-1214-i2822850114.html
http://allegro.pl/foremki-do-lukru-marcepanu-10-szt-male-2-cm-i2834670787.html
Widziałam je już wcześniej, te z Wiltona mają 3,8cm - trochę za duże chociaż kształty idealne a te drugie z "pomocników kuchennych" ... zastanowię się nad nimi. Są mniejsze, może te? Pomyślę :) Dzięki za zaangażowanie w poszukiwanie foremek :*
Usuńsą prześliczne!!
OdpowiedzUsuńjadłam były pyszne
OdpowiedzUsuńpolecam...****
OdpowiedzUsuńpolecam...****
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńCzy te ciasteczka można przygotować np. 2 tygodnie przed świętami? Nie powinno im się nic stać? W czym je najlepiej przechowywać?
Witam ciepło,
UsuńWybrałaś najlepsze ciasteczka które nadają się do przechowywania. Wystarczy je włożyć do słoika lub puszki z zamknięciem. Spokojnie wytrzymają 2-3 tygodnie.
Zachęcam również do dodania zdjęcia na Fb Anyżkowo :)
Pozdrawiam i życzę smacznego !
Dziękuję za tak szybką odpowiedź :)
UsuńSzczerze to nie spodziewałam się że Pani zagląda do starszych przepisów :)
Pozdrawiam :)
Do wszystkich zaglądam :)
UsuńPozdrawiam cieplutko
"Dodajemy mąkę, kakao i sól i wszystko dokładnie miksujemy. Ciasto podziel na 2 częsci. Do jednej dodaj kakao i dokładnie połącz składniki."
OdpowiedzUsuńŁatwy przepis i śliczne ciasteczka, ale dlatego, że nie jestem mistrzem w pieczeniu to mam pytanie: czy kakao dodajemy do obu części czy tylko jedną łyżkę do jednej z dwóch części ciasta? Pozdrawiam!
Witam ciepło,
UsuńKakao dodajemy tylko do jednej częsci.
Tak, aby powstały nam 2 kawałki ciasta o 2 kolorach- białym bez kakao i ciemnym z kakao.
Zachęcam do dodania zdjęcia po przygotowaniu na fb Anyzkowo :)
Życzę smacznego ! :)
Pozdrawiam i Wesołych Świąt
Chujowe wyszły za słone dałem pół łyżki ja pierdole ohyda nie robcie teog bo sie zrzygac mozna
OdpowiedzUsuńchyba miało być pół łyżeczki a nie łyżki :D
UsuńZakochałam się w tych ciasteczkach :) świetne są!
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło beznadziejne! Tak miękkie że nie da się go rozwałkować.. a propos w przepisie widnieje chtba mały błąd z kakao..
OdpowiedzUsuńNie wiem jakim cudem ciasto wyszło zbyt miękkie.
Usuńna 200g masła 2 szklanki mąki są jak najbardziej odpowiednie.
Piękne bardzo XDDDDDDDDDD
OdpowiedzUsuńCzy próbowałaś kiedyś zamiast kakaa dodać np. zmielone orzechy albo migdały, żeby wyszedł inny smak? Jeśli nie to jak myślisz?
OdpowiedzUsuńczy to dobry pomysł?
Pozdrawiam! :)