czwartek, 6 grudnia 2012

Pijany piernik

Pijany piernik 
z piwem

Pierniki, pierniczki, ciasteczka...
Coraz bardziej czuć świętami.
Pijany piernik z piwem to szybka wersja dla leniuchów i zapracowanych.


Składniki : 150g cukru, 100ml piwa, 250g miodu, 3 łyżki przyprawy do piernika, 100g miękkiego masła, 5 jajek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 500g mąki, ewentualnie bakalie.

Przygotowanie : Do rondelka wsyp 2 łyżki cukru i podgrzej aż cukier zbrązowieje. Wlej piwo i miód. Zagotuj całość. Wsyp przyprawę do piernika, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj żółtka i pół masy z piwem i połącz z połową przesianej mąki. Połącz składniki. Białka ubij na sztywno i dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj,  wsyp pozostałą cześć mąki i masy oraz proszku do pieczenia. Ciasto przelej do formy keksowej. Piecz przez 1 godzinę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.


3 komentarze:

  1. Pijanego piernika nigdy nie jadłam. :) Aż mnie zaciekawił jego smak.

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto go zrobi wcześniej (dziś?), czy lepiej bliżej świąt?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ciepło,
      wydaje mi się że bliżej świąt :)
      Nie jest to piernik który wymaga leżakowania

      Usuń

Print