Klasyczne WZ
Moje wypieki z Tassimo T55
Składniki biszkopt : 5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka mąki, 1 łyżka kakao.
Składniki masa : 1L śmietanki 36%, 1/2 szklanka cukru pudru, 4-5 łyżeczek żelatyny.
Składniki polewa : 150g gorzkiej czekolady, 80g masła.
Przygotowanie
biszkopt : Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Żółtka
utrzyj z 1/4 szklanki cukru na puszysta masę. Białka natomiast ubij na
sztywną pianę na koniec dodając resztę cukru. Do ubitych białek
delikatnie wlej masę z żółtek i ostrożnie połącz składniki. Dodaj
partiami mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszaj
składniki aż wszystko się połączy. Ciasto wlej do formy wyłożonej
papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w
temperaturze 180 stopni.
Blaszka 25 cm x40 cm.
Przygotowanie
masa : Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości gorącej wody. Wymieszaj i
odstaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
Delikatnym strumieniem wlej żelatynę cały czas mieszając.
Przygotowanie polewa : Do miseczki wrzuć pokrojoną na kostkę margarynę oraz połamaną czekoladę. Rozpuść w kąpieli wodnej.
Przygotowanie
ciasto : Ostudzony biszkopt przekrój na 2 części. Wylej na jedną cześć
biszkoptu masę śmietankową i przykryj drugim biszkoptem. Na górze
rozsmaruj polewę czekoladową. Ciasto włóż do lodówki na
3-4 godziny.
wraz z bogatym wyborem kaw oraz napojów.
Model T55 jest bardzo funkcjonalny.
Jego bardzo elegancki wygląd sprawia, że w kuchni staję się ozdobą.
Przyrządzanie w nim napojów będzie cieszyć podniebienie domowników
a najbardziej dzieci z napojem Czekolada Milka.
Dzięki w zastosowanym w urządzeniu innowacyjnym rozwiązaniom wszystkie
przyrządzane napoje mają wyjątkowy smak i aromat.
przyrządzane napoje mają wyjątkowy smak i aromat.
Moją ulubioną bez wątpienia kawą stała się
Carte Noire Caffe Gourment
Creme Bruelle.
Niezwykle aromatyczne z delikatną pianką.
Taka kawa w sam raz nadaje się do popołudniowego ciasta.
I jak tu się odchudzać gdy naokoło tyle pyszności;P??
OdpowiedzUsuńnie da się :<
OdpowiedzUsuńsuper ekskpres, a w-z rewelacyjna!
OdpowiedzUsuńMmmmm W-Z, niedawno dopiero polubiłam to ciacho:)
OdpowiedzUsuńPiękną kawkę z pianką robi:) do ciasta jak znalazł:)
OdpowiedzUsuńWZ !
OdpowiedzUsuńaj... luubię ;]
świetny ten ekspres, ostatnio oglądałam go w jakimś sklepie..
Pozdrawiam!
Wspaniała WZ-ka!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy za to wspaniałe ciasto :)
Redakcja PG
Pyszne połączenie:-)
OdpowiedzUsuńczasem w cukierniach ciasta nie wyglądają aż tak apetycznie, jak u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńDuża warstwa kremu, tak lubię! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Wspaniałe chwile z kawką i ciachem - bezcenne :)
OdpowiedzUsuń