środa, 10 października 2012

Klasyczne WZ

Klasyczne WZ 
Moje wypieki z Tassimo T55




Składniki biszkopt : 5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka mąki, 1 łyżka kakao.

Składniki masa : 1L śmietanki 36%, 1/2 szklanka cukru pudru, 4-5 łyżeczek żelatyny.

Składniki polewa :  150g gorzkiej czekolady, 80g masła.

Przygotowanie biszkopt : Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Żółtka utrzyj z 1/4 szklanki  cukru na puszysta masę. Białka natomiast ubij na sztywną pianę na koniec dodając resztę cukru. Do ubitych białek delikatnie wlej masę z żółtek i ostrożnie połącz składniki. Dodaj partiami mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszaj składniki aż wszystko się połączy.  Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Blaszka 25 cm x40 cm.

Przygotowanie masa : Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości gorącej wody. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnym strumieniem wlej żelatynę cały czas mieszając. 

Przygotowanie polewa : Do miseczki wrzuć pokrojoną na kostkę margarynę oraz połamaną czekoladę. Rozpuść w kąpieli wodnej.

Przygotowanie ciasto : Ostudzony biszkopt przekrój na 2 części. Wylej na jedną cześć biszkoptu masę śmietankową i przykryj drugim biszkoptem. Na górze rozsmaruj polewę czekoladową. Ciasto włóż do lodówki na 3-4 godziny. 
wraz z bogatym wyborem kaw oraz napojów.
Model T55 jest bardzo funkcjonalny.
Jego bardzo elegancki wygląd sprawia, że w kuchni staję się ozdobą.
Przyrządzanie w nim napojów będzie cieszyć podniebienie domowników
a najbardziej dzieci z napojem Czekolada Milka.
Dzięki w zastosowanym w urządzeniu innowacyjnym rozwiązaniom wszystkie 
 przyrządzane napoje mają wyjątkowy smak i aromat.


Moją ulubioną bez wątpienia kawą stała się 
Carte Noire Caffe Gourment
 Creme Bruelle.
Niezwykle aromatyczne z delikatną pianką.
Taka kawa w sam raz nadaje się do popołudniowego ciasta.  


11 komentarzy:

  1. I jak tu się odchudzać gdy naokoło tyle pyszności;P??

    OdpowiedzUsuń
  2. super ekskpres, a w-z rewelacyjna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmmm W-Z, niedawno dopiero polubiłam to ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękną kawkę z pianką robi:) do ciasta jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
  5. WZ !
    aj... luubię ;]

    świetny ten ekspres, ostatnio oglądałam go w jakimś sklepie..

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała WZ-ka!
    Bardzo dziękujemy za to wspaniałe ciasto :)

    Redakcja PG

    OdpowiedzUsuń
  7. czasem w cukierniach ciasta nie wyglądają aż tak apetycznie, jak u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Duża warstwa kremu, tak lubię! :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe chwile z kawką i ciachem - bezcenne :)

    OdpowiedzUsuń

Print