wtorek, 2 października 2012

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami


Składniki cisto : 500g śliwek, 500g mąki, 1 1/2 opakowania suchych drożdży  (10g), 50g masła, 200 ml ciepłego mleka, 3/4 szklanki cukru, 1 jajko.

Składniki posypka : 100g masła, 100g cukru, 150g mąki.

Przygotowanie posypka : Wszystkie składniki zagnieć.

Przygotowanie ciasto : Masło rozpuść w rondelku i pozostaw do ostudzenia. Wlej mleko i dodaj jajko. Całość wymieszaj. Do miski wsyp mąkę, drożdże i cukier. Wlej mleko i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw  do wyrośnięcia na około 40-50 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i ułóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze ułóż śliwki. Z posypki odrywaj płaskie koła i ułóż na śliwkach. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 60minut.





8 komentarzy:

  1. Drożdżowe ze śliwką to idealny jesienny duet :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobne ciasto piekła moja Babcia, rozwałkowując placek drożdżowy na ogromną blachę piekarnikową :-)
    To jest to! Wygląda obłędnie i bardzo jesiennie!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ulubione. Drożdżowe ze śliwkami to dla mnie kwintesencja późnego lata

    OdpowiedzUsuń
  4. nie ma to, jak klasyka, zawsze pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Klasyka, ale za to jaka! pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam drożdżowe z owocami. Najlepiej jeszcze ciepłe, prosto z pieca..mmmm...

    OdpowiedzUsuń

Print