Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Składniki cisto : 500g śliwek, 500g mąki, 1 1/2 opakowania suchych drożdży (10g), 50g masła, 200 ml ciepłego mleka, 3/4 szklanki cukru, 1 jajko.
Składniki posypka : 100g masła, 100g cukru, 150g mąki.
Przygotowanie posypka : Wszystkie składniki zagnieć.
Przygotowanie ciasto : Masło rozpuść w rondelku i pozostaw do ostudzenia. Wlej mleko i dodaj jajko. Całość wymieszaj. Do miski wsyp mąkę, drożdże i cukier. Wlej mleko i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 40-50 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i ułóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze ułóż śliwki. Z posypki odrywaj płaskie koła i ułóż na śliwkach. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 60minut.
Moje ulubione ;)
OdpowiedzUsuńDrożdżowe ze śliwką to idealny jesienny duet :-).
OdpowiedzUsuńPodobne ciasto piekła moja Babcia, rozwałkowując placek drożdżowy na ogromną blachę piekarnikową :-)
OdpowiedzUsuńTo jest to! Wygląda obłędnie i bardzo jesiennie!
Pozdrawiam serdecznie!
Ulubione. Drożdżowe ze śliwkami to dla mnie kwintesencja późnego lata
OdpowiedzUsuńnie ma to, jak klasyka, zawsze pycha!
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńKlasyka, ale za to jaka! pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe z owocami. Najlepiej jeszcze ciepłe, prosto z pieca..mmmm...
OdpowiedzUsuń