Tortellini z ricottą, szpinakiem
i suszonymi pomidorami
Przepyszne małe pierożki.
W sam raz na przystawkę bądź kolację.
Wyjątkowo pyszne nadzienie rozpływa się w ustach.
W sam raz na przystawkę bądź kolację.
Wyjątkowo pyszne nadzienie rozpływa się w ustach.
Składniki : 500g mąki, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 1 szklanka ciepłej wody.
Składniki
nadzienie : 1 opakowanie sera ricotta (ok 400g), 6 pomidorów suszonych w
zalewie, cebula, szpinak liście mrożone (3 kosteczki), sól, pieprz, oliwa.
Przygotowanie
: Mąkę wysyp na stolnicę. Zrób wgłębienie w środku, wbij jajko dodaj
wodę i sól. Ugnieć wszystkie składniki tak aby ciasto było sprężyste.
Zawiń ciasto w folię do żywności i zostaw na 20 minut.
Przygotowanie
nadzienia : Cebulę pokrój w kostkę i na rozgrzanej oliwie podsmaż.
Dodaj pokrojone pomidory oraz rozmrożony szpinak. Chwilę duś co jakiś
czas mieszając. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj ser i wymieszaj
składniki.
Przygotowanie tortellini : Ciasto rozwałkuj cienko. Za pomocą małej szklanki wytnij kółka. Na środku ułóż niewielką ilość nadzienia i zlep końce tak aby powstały pierożki. Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty.
A na wierzchu czym są polane te pyszne tortellini? Zdjęcia super!:-)
OdpowiedzUsuńto jest sos serowo-śmietankowy :)
UsuńTortellini własnej roboty. No, no...jestem pod wrażeniem. Super dodatki!
OdpowiedzUsuńwyglądają naprawde apetycznie :)
OdpowiedzUsuńmam tylko pytanie odnośnie tych żółtek w nadzieniu? są umieszczone na liście składników ale później już nie ma o nich mowy... są konieczne do nadzienia?
nie, proszę wybaczy ze wprowadziłam w bład.
UsuńJuz poprawiłam :)
dziękuje, bo właśnie coś mi nie pasowało z tymi żółtkami :) to teraz można brać się za pichcenie :)
Usuńja dziś też będę robić te pierożki :)
UsuńZamrożę i będę miała dla nieoczekiwanych gości :)
Aż chce się zjeść :D
OdpowiedzUsuńjakie eleganckie danie:)
OdpowiedzUsuńMmmm, niedawno jadłam podobne :3
OdpowiedzUsuń