Fale dunaju z wiśniami
Moje wypieki z Tassimo T55
Ciasto fale dunaju to jedno z najpopularniejszych.
Zamiast wiśni możesz użyć jabłek, gruszek a nawet dyni.
Do tego genialnego ciasta idealnie pasuje kawa
Jacobs Kronung Latte Macchiato.
Idealna trójwarstwowa kompozycja.
Pyszne mleko, intensywny smak espresso i puszysta mleczna pianka.
Znakomitą kawę zaparzysz w nowym ekspresie Tassimo T55.
Model T55 jest bardzo funkcjonalny.
Jego bardzo elegancki wygląd sprawia, że w kuchni staję się ozdobą.
Przyrządzanie w nim napojów będzie cieszyć podniebienie domowników
a najbardziej dzieci z napojem Czekolada Milka.
Dzięki w zastosowanym w urządzeniu innowacyjnym rozwiązaniom wszystkie
przyrządzane napoje mają wyjątkowy smak i aromat.
przyrządzane napoje mają wyjątkowy smak i aromat.
Składniki : 2 jajka, 1/2 szklanka cukru, 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego, 150ml i oleju, 150ml mleka, 1 łyżeczka proszku
do pieczenia, 1,5 szklanki mąki, 1 łyżka kakao, wiśnie drylowane.
Składniki masa budyniowa : 2 budynie waniliowe, 800 ml mleka, 3 łyżki cukru, 400g miękkiego masła.
Składniki polewa : 2 czekolady gorzkie, 100g miękkiego masła.
Przygotowanie ciasto
: Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ekstrakt waniliowy. Ubij na
puszystą masę. Partami dodaj mąkę i mleko ciągle miksując. Wsyp proszek
do pieczenia i wlej olej. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej
połowę ciasta. Do drugiej części dodaj kakao i połącz składniki. Wylej
na jasne ciasto. Ułóż wiśnie. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25-30
minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowanie masa budyniowa : Odlej 300 ml mleka, wsyp budynie i cukier. Wymieszaj dokładnie. Resztę mleka zagotuj. Delikatnym strumieniem wlej mleko z budyniem cały czas mieszając. Ostudź. Masło zmiksuj na puszystą masę i po 1 łyżce dokładaj budyniu tak aby powstała gładka masa.
Przygotowanie polewa : Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj masło i połącz składniki.
Przygotowanie ciasta : Na ciasto z wiśniami wylej masę budyniową. Górę polej ostudzoną czekoladą i włóż ciasto do lodówki na minimum 2 godzimy.
Mniamm o tej porze takie pysznosci ;)
OdpowiedzUsuńFale dunaju najpopularniejsze są z jabłkami. Ale z wiśniami to też musi być ciekawe połączenie!
OdpowiedzUsuńJakich wiśni użyłaś ? Mrożonych ?
OdpowiedzUsuńUzyłam wiśni z syropu,
Usuńale mogą być mrożone :)
Ciacho wspomnienie z dzieciństwa. Nie robiłam go od lat..
OdpowiedzUsuńOstatnio wszędzie mnie kusi;)
OdpowiedzUsuńZawsze fascynowała mnie nazwa tego ciasta :) Może trudno uwierzyć, ale nigdy go nie jadłam, chyba czas najwyższy wreszcie spróbować przygotować samemu, bo wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńPamiętam to ciasto z dzieicństwa i zawsze bardzo mi smakowało. W lecie Babcia robiła je z malinami, jeżynami lub jabłkami :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, aż się zrobiłam głodna :-)
Pozdrawiam serdecznie! :-)
Basia
troszkę zakalcowate ci wyszło
OdpowiedzUsuń