środa, 7 listopada 2012

Fale dunaju z wiśniami

 Fale dunaju z wiśniami 
Moje wypieki z Tassimo T55

Ciasto fale dunaju to jedno z najpopularniejszych.
Zamiast wiśni możesz użyć jabłek, gruszek a nawet dyni.

Do tego genialnego ciasta idealnie pasuje kawa 
Jacobs Kronung Latte Macchiato.
Idealna trójwarstwowa kompozycja.
Pyszne mleko, intensywny smak espresso i puszysta mleczna pianka. 
Znakomitą kawę zaparzysz w nowym ekspresie Tassimo T55.
Model T55 jest bardzo funkcjonalny.
Jego bardzo elegancki wygląd sprawia, że w kuchni staję się ozdobą.
Przyrządzanie w nim napojów będzie cieszyć podniebienie domowników
a najbardziej dzieci z napojem Czekolada Milka.
Dzięki w zastosowanym w urządzeniu innowacyjnym rozwiązaniom wszystkie 
 przyrządzane napoje mają wyjątkowy smak i aromat.






Składniki : 2 jajka, 1/2 szklanka cukru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 150ml i oleju, 150ml  mleka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1,5 szklanki mąki, 1 łyżka kakao, wiśnie drylowane.
 
Składniki masa budyniowa : 2 budynie waniliowe, 800 ml mleka, 3 łyżki cukru, 400g miękkiego masła.

Składniki polewa :  2 czekolady gorzkie, 100g miękkiego masła.
 
Przygotowanie ciasto : Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ekstrakt waniliowy. Ubij na puszystą masę.  Partami dodaj mąkę i mleko ciągle miksując. Wsyp proszek do pieczenia i wlej olej. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej połowę ciasta. Do drugiej części dodaj kakao i połącz składniki. Wylej na jasne ciasto. Ułóż wiśnie. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. 
 
Przygotowanie masa budyniowa : Odlej 300 ml mleka, wsyp budynie i cukier. Wymieszaj dokładnie. Resztę mleka zagotuj. Delikatnym strumieniem wlej mleko z budyniem cały czas mieszając. Ostudź. Masło zmiksuj na puszystą masę i po 1 łyżce dokładaj budyniu tak aby powstała gładka masa.  
 
Przygotowanie polewa : Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj masło i połącz składniki.  

Przygotowanie ciasta : Na ciasto z wiśniami wylej masę budyniową. Górę polej ostudzoną czekoladą i włóż ciasto do lodówki na minimum 2 godzimy. 


9 komentarzy:

  1. Mniamm o tej porze takie pysznosci ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fale dunaju najpopularniejsze są z jabłkami. Ale z wiśniami to też musi być ciekawe połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakich wiśni użyłaś ? Mrożonych ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uzyłam wiśni z syropu,

      ale mogą być mrożone :)

      Usuń
  4. Ciacho wspomnienie z dzieciństwa. Nie robiłam go od lat..

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio wszędzie mnie kusi;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze fascynowała mnie nazwa tego ciasta :) Może trudno uwierzyć, ale nigdy go nie jadłam, chyba czas najwyższy wreszcie spróbować przygotować samemu, bo wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pamiętam to ciasto z dzieicństwa i zawsze bardzo mi smakowało. W lecie Babcia robiła je z malinami, jeżynami lub jabłkami :-)
    Pysznie wygląda, aż się zrobiłam głodna :-)
    Pozdrawiam serdecznie! :-)
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  8. troszkę zakalcowate ci wyszło

    OdpowiedzUsuń

Print