piątek, 2 listopada 2012

Mokre ciasto kakaowe z miodem

Mokre ciasto kakaowe z miodem

Przepyszne ciasto, wilgotne i bardzo aromatyczne.
Odrobina miodu zmienia konsystencję i smak ciasta.
Polecam na popołudnie przy kawie.

Składniki : 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, 4 łyżki miodu, 200ml mleka, 200g masła, 3 jajka, 3 łyżki kakao.

Przygotowanie :  Do rondelka wlej mleko, dodaj pokrojone masło, kakao i miód. Postaw na wolnym ogniu do połączenia wszystkich składników i ostudź. Białka ubij na sztywną pianę.  Żółtka ubij na puszystą masę z cukrem. Partiami do masy żółtkowej dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i masę kakaową. Cały czas miksując. Na koniec dodaj pianę i delikatnie połącz składniki. Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 






8 komentarzy:

  1. Ach, wygląda idealnie :) sama wymyśliłaś ten przepis? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam na mój nowy śniadaniowy konkurs. Wszystkie szczegóły na http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. lubuję sie w takich wilgotnych ciastach, więc jestem na tak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypiek idealny na taki sezon jak teraz. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobilam ,bardzo dobre mocno kakaowe .Nie chwaląc się wyszło mi znacznie ładniejsze ,bardziej wyrośnięte ,pulchniutkie .To nie jest to samo co brownie ,które jest cięższe mocno czekoladowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakowało :)
      Ja ciasto wylałam do dwóch blaszek bo brałam do mamy po obiedzie :)

      Ciasto jest inne od browie to racja, mi osobiście to bardziej smakuje i za każdym razem smak ciasta będzie inny w zależności od miodu .

      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  6. Na zdjęciu jest takie zakalcowato-browniowate :) Musi świetnie smakować, uwielbiam kawę w wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń

Print