Lasagne w 3 kolorach
Składniki warstwa mięsna : 200g mięsa mielonego wieprzowego, 1/2 puszki
pomidorów krojonych w zalewie, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka bulionu, 1 duża
cebula, 1 mała ostra papryczka, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz, olej do
smażenia,
Składniki warstwa szpinakowa : szpinak mrożony - 3 kulki, 1 łyżka
masła, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku.
Składniki sos beszamelowy : 0,5l mleka, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, sól,
pieprz, 1 szczypta gałki muszkatołowej.
Dodatkowe składniki : ½ opakowanie makaronu lasagne , 1 opakowanie mozzarella, ser tarty (
mozzarella, gouda), 3 łyżki parmezanu, 6 szt pomidorów suszonych w zalewie
Przygotowanie mięso : Na patelni rozgrzej olej wrzuć pokrojoną w kostkę
cebulę i paprykę, podsmaż. Dodaj mięso mielone, posiekany czosnek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i
smaż parę minut. Wlej pomidory i bulion, całość duś 10-15 minut co jakiś czas
mieszając. Wlej śmietanę i dopraw do smaku.
Przygotowanie szpinak : Na patelni roztop masło. Dodaj pokrojoną cebulę i
posiekany czosnek. Podsmaż chwilę i dodaj rozmrożony szpinak i smaż chwilę co
jakiś czas mieszając.
Przygotowanie sos beszamelowy : W rondelku rozpuść masło i partiami wsyp mąkę cały czas mieszając. Gdy masa będzie złota wlej mleko wolnym strumieniem cały czas mieszając tak aby sos był gładki. Dopraw do smaku- solą, pieprzem i gałką..
Przygotowanie : 1/3 sosu beszamelowego rozprowadź po dnie naczynia. Połóż na sos makaron i układaj warstwami. Na dół rozłóż szpinak, przykryj makaronem lasagne. Ułóż pokrojoną mozzarellę i kawałki suszonych pomidorów. Ponownie połóż makaron. Wyłóż mięso z sosem i przykryj ponownie płatami makaronu. Wylej beszamel na samą górę i posyp startym serem i parmezanem. Całość zapiekaj w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowanie sos beszamelowy : W rondelku rozpuść masło i partiami wsyp mąkę cały czas mieszając. Gdy masa będzie złota wlej mleko wolnym strumieniem cały czas mieszając tak aby sos był gładki. Dopraw do smaku- solą, pieprzem i gałką..
Przygotowanie : 1/3 sosu beszamelowego rozprowadź po dnie naczynia. Połóż na sos makaron i układaj warstwami. Na dół rozłóż szpinak, przykryj makaronem lasagne. Ułóż pokrojoną mozzarellę i kawałki suszonych pomidorów. Ponownie połóż makaron. Wyłóż mięso z sosem i przykryj ponownie płatami makaronu. Wylej beszamel na samą górę i posyp startym serem i parmezanem. Całość zapiekaj w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Jakiej firmy można spotkać szpinak mrożony w kulkach? Przyznam, że do tej pory spotykałam się tylko z mrożoną masą lub mrożonymi liśćmi...
OdpowiedzUsuńKupuje szpinak mrożony Hortex , jest on w liściach ale mrożony w porcjach w postaci kulek.
UsuńJest to bardzo wygodne bo nie musze rozmrażać całego opakowania.
Pozdrawiam ciepło.
u mnie też była dziś lazania, tyle, że trochę inaczej, uwielbiam, Twoja wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńPiękne i apetyczne :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna ,wszyscy się zajadali Połączenie składników które uwielbiam -suszone pomidory ,szpinak mozzarella Jest trochę pracy przy przygotowaniu ,ale jest tego warta Polecam !
OdpowiedzUsuń