Chleb żytni z żurawiną
Najlepiej smakuje domowy chlebek.
Połączenie z żurawiną jest doskonały.
Składniki : na zakwas: 200g mąki żytniej (typ 2000) , 200 ml ciepłej wody.
Składniki na chleb : 1 kg mąki żytniej typ 2000, 650 ml
ciepłej wody , 150g żurawiny, 1,5 łyżeczki soli.
Przygotowanie zakwas : 50 g mąki i 50 ml ciepłej wody wymieszać w
szklanym litrowym słoiku i odstawić przykryte ściereczką w ciepłym
miejscu na 24 godziny. Czynność powtórzyć jeszcze 3 razy czyli
dosypując po 50g i 50ml ciepłej wody do zakwasu.. W sumie zakwas rośnie
przez 4 dni.
Przygotowanie
chleb : Gotowy zakwas przełożyć do dużej miski, dodać 500 g mąki
żytniej i wlać 500 ml przegotowanej ciepłej wody. Najlepiej zrobić to
wieczorem i odstawić do rana. Do zakwasu dodać 150ml ciepłej
przegotowanej wody dodać sól i 500g mąki żytniej. Do ciasta wsypać żurawinę, wymieszać na początku łyżką potem chwilę zagnieść. Ciasto
włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Naciąć nożem by ciasto
nie pękało podczas pieczenia. Posmarować wierzch wrzątkiem, przykryć
ściereczka i odstawić na 1,5 - 2 godzin. Przed włożeniem do piekarnika
jeszcze raz posmarować wrzątkiem wierzch chleba. Piec przez 60 minut w
temperaturze 200 stopni.
Uwielbiam z żurawiną, tylko taki jadam. A z masłem rozechowym istna poezja;)
OdpowiedzUsuńNie ma nic lepszego od takiego żytniego chlebka ....:)!
OdpowiedzUsuńŚliczny. Lubię żytnie pieczywo.:)
OdpowiedzUsuńSerio sama upiekłaś? Bo wygląda jak kupiony u Pierchały :) Identyczny!
OdpowiedzUsuńO kurcze, naprawdę wygląda jak od Pierchały ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńA jeśli już mam zakwas, to ile go musi być w gramach?
OdpowiedzUsuńwitam! mam pytanie odnośnie gotowego zakwasu czy możesz napisać ile potrzeba aktywnego zakwasu i ile mąki do upieczenia chleba?
OdpowiedzUsuńponawiam pytanie ile mam dodać gotowego już zakwasu, który mam w lodówce i dokarmiam go systematycznie-proszę o odpowiedz!
OdpowiedzUsuń