poniedziałek, 26 listopada 2012

"Choinkowe" bułeczki

"Choinkowe" bułeczki


Składniki : 5 szklanki mąki, 1,5 opakowania suchych drożdży, 1 łyżeczka soli, 1/2 szklanki cukru, 300 ml ciepłego mleka, 3 jajka, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, , 1 jajko do posmarowania, ulubiony dżem lub nutella.


Przygotowanie : Do miski wsyp mąkę, suche drożdże, cukier i sól. Wymieszaj składniki. Wlej ciepłe mleko, oliwę i wbij jajka. Dokładnie wyrób ciasto i Przykryj  ściereczką i odstaw na 40 - 50 minut do wyrośnięcia. Podziel ciasto na części w zależności od wielkości drożdżówek jakie chcemy. Lekko rozpłaszcz ręką, na środku połóż dżem i uformuj bułeczki. Ułóż bułeczki obok siebie w niewielkich odstępach układając choinkę i  posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut aż bułeczki się ze złocą.

11 komentarzy:

Print