Strudel jabłkowo-marchwiowy Okrasy
Uwielbiam jabłka.
Najbardziej te lekko kwaskowate i twarde.
Do strudli pasują najlepiej.
Ciasto wychodzi bardzo smaczne a skórka chrupiąca.
Składniki : mąka 230g, masło 70g, ocet 5ml, mleko 370 ml, jabłka 6 szt, marchew 2 szt, rodzynki 60g, kasza manna 4 łyżki, cukier 70g, roztopione masło do posmarowania ciasta.
Przygotowanie : Do rondelka wlej mleko. Lekko podgrzej. Do miski wsyp mąkę, wlej mąkę i zacznij wyrabiać ciasto. Pod koniec wlej ocet i połącz składniki. Do ciasta wlej roztopione masło (40g) i nadal wyrabiaj ciasto tak aby było gładkie i jędrne. Uformuj kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 20 minut. Jabłka i marchewki obierz. Jabłka pokrój na mniejsze części a marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do garnka wrzuć resztę masła, dodaj marchew, jabłka i rodzynki. Gotuj do miękkości mieszając co jakiś czas. Ostudź i dodaj kaszę manną (2 łyżki) i cukier. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy roztopionym masłem i układamy farsz. Na powierzchni gdzie nie znajdują się jabłka posypujemy kaszą manną. Zawiń ciasto w roladę i posmaruj masłem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 190 stopni.
wygląda apetycznie :]
OdpowiedzUsuńWidzę, że ostatnio dużo ciast u ciebie :) Pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem przepisów Okrasy i Pascala. Jeszcze żadnego nie próbowałam, może to i źle, może nie. Jedno wiem, strudel prezentuje się świetnie. Ja mam w planach strudel jabłkowy ale z ciasto filo :)
OdpowiedzUsuńprzepiękny Ci wyszedł! jeszcze nigdy nie robiłam strudla, ale jak się w końcu zdecyduję ten będzie chyba pierwszy :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny strudelek. Podoba mi się. Jabłka też bardzo lubię. :)
OdpowiedzUsuńale ladnie wyglada:)
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco, tym bardziej, że podobnie, jak Ty, uwielbiam jabłka :)
OdpowiedzUsuńCudne zdjęcie, a strudel po prostu prosi się by go zjeść, lubię te lidlowskie przepisy, kilka dni temu robiłam zapiekankę kresową Okrasy, po prostu przepyyyszna:)
OdpowiedzUsuńCzy dobrze podałaś ilość mąki ? Właśnie robię ,dodaję mąkę i dodaję a ciasto nadal rzadkie
OdpowiedzUsuńNiestety nie wyszedł mi strudel ,w środku zakalcowaty
OdpowiedzUsuńTrzeba dobrze obsypać cześć ciasta jak i jabłka kaszą manną. Wtedy cały sok z jabłek wsiąknie do kaszy manny a nie ciasta. Szkoda że nie wyszedł.
UsuńCould this be translated in English ? When using the Google translator it doesn't quite make sense ????
OdpowiedzUsuńwhich part u dont understand ?
Usuń