Gołąbki bez zawijania
Szybsza wersja klasycznych gołąbków.
Ale równie pyszna.
Składniki gołąbki : 400g mięsa mielonego wieprzowego, 120g ryżu, 1/3 małej kapusty białej, 1 cebula, sól, pieprz, oliwa, masło, jajko.
Składniki sos : 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1,5l bulionu, sól, pieprz.
Przygotowanie gołąbki : Ryż zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Cebulkę pokrój w kostkę i obsmaż na patelni z odrobiną masło. Do miski wrzuć mięso dodaj jajko, pokrojoną drobno białą kapustę, cebulę, ryż, sól, pieprz. Połącz składniki i uformuj w dłoni kotleciki. Smaż na gorącej patelni z oliwą. Możesz podczas pieczenia podlać gołąbki odrobiną wody , jeśli będą się rozpadać. Przełóż mięsko do naczynia żaroodpornego.
Przygotowanie sos : Na patelni roztop masło, wsyp mąkę i smaż chwilę. Dodaj koncentrat pomidorowy i wlej bulion. Energicznie mieszaj do połączenia składników. Dopraw wolą i pieprzem.
Przygotowanie : Gołąbki zalej sosem pomidorowym i zapiekaj w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
ale pysznie wyglądają, i zdecydowanie szybciej bez zawijania
OdpowiedzUsuńA ja lubię zawijane. :) Chociaż te też pewnie mają swój urok. ;)
OdpowiedzUsuńale te zdjecia sa apetyczne, ze palce lizac:)
OdpowiedzUsuńZapiekac gołąbki pod przykryciem??
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają:)!
OdpowiedzUsuń