środa, 21 listopada 2012

Ciasto z korzenną gwiazdką

Ciasto z korzenną gwiazdką
Moje wypieki z Tassimo T55
 Zachwycające ciasto.
Połączenia ciasta jogurtowego z korzennym jest naprawdę pyszne.  

Do tego genialnego ciasta idealnie pasuje kawa 
Tassimo Catre Noire  Creme Brulee.
Pyszna kawa o smaku wyśmienitego, francuskiego deseru Creme Brulee.
Kawa zwieńczona u góry puszystą mleczną pianką.


Znakomitą kawę zaparzysz w nowym ekspresie Tassimo T55.

Model T55 jest bardzo funkcjonalny.
Jego bardzo elegancki wygląd sprawia, że w kuchni staję się ozdobą.
Przyrządzanie w nim napojów będzie cieszyć podniebienie domowników
a najbardziej dzieci z napojem Czekolada Milka.
Dzięki w zastosowanym w urządzeniu innowacyjnym rozwiązaniom wszystkie
 przyrządzane napoje mają wyjątkowy smak i aromat.


Składniki ciasto korzenne : 500g mąki, 100g masła, 200g cukru pudru, 250g miodu płynnego, 5 jajek, 2 łyżki przyprawy korzennej do pierników, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie ciasto korzenne :  Miękkie masło, żółtka i cukier puder utrzyj na puszystą masę. Dodaj miód cały czas miksując. W misce wymieszaj mąkę z przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia. Dodawaj partiami do masy jajecznej nie przerywając miksowania. Z białek ubij sztywną pianę i partiami dodaj do ciasta delikatnie mieszając. Wlej ciasto do formy keksowej i piecz w nagrzanym piekarniku przez 60 min w temperaturze 180-190 stopni. Podczas pieczenie nie otwieraj piekarnika.

Składniki ciasto jogurtowe :  6 jajek, 300g jogurtu naturalnego, 1 szklanka oliwy, 350g cukru, 500g mąki pszennej, 1 opakowanie proszku do pieczenia, sok z 1 cytryny.

Przygotowanie ciasto jogurtowe :  Do miski wbij jajka i ubij mikserem na wysokich obrotach na puszystą masę. Wlej jogurt i olej, nie przerywając miksowania. Dodaj cukier i sok z cytryny, wymieszaj składniki. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj partiami do masy jajecznej. Połącz składniki. 



Przygotowanie ciasta z gwiazdką : Ostudzone ciasto korzenne pokrój na kawałki i za pomocą dowolnego wykrawacza do ciastek odciśnij formę, oderwij nadmiar ciasta. Do formy keksowej wlej niewielką ilość ciasta jogurtowego i na spodzie ułóż obok siebie  wcześniej wycięte kształty z ciasta korzennego. Całość zalej pozostałą częscia ciasta jogurtowego. Piecz przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 





33 komentarze:

  1. Super pomysł, ciasto bardzo efektownie wygląda. Piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie świąteczne ciasto! Piękne! Spróbuje takie upiec na święta, super pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zakochalam sie w tym ciescie! <3
    Ale Ty masz swietne pomysly!
    Uwielbiam, Twoj blog !:D

    Pozdrawiam serdecznie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysłowe!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepięknie to wygląda! Fantastyczny pomysł! ♥

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem pod wrażeniem! Ciasto wygląda cudnie! Super pomysł! Spróbuje je zrobić.
    Pozdrowienia, Małgosia.

    OdpowiedzUsuń
  7. jej, genialny pomysł, z tą gwiazdką wygląda zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aha, czyli to tak działa! Tajemnica gwiazdki w ciastku okazała się całkiem łatwa ; )
    Super pomysł, wygląda pięknie !

    OdpowiedzUsuń
  9. Kupiłaś mnie tym ciastem:D Pięknie będzie się prezentować na świątecznym stole:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pomysł z gwiazdką koniecznie do wypróbowania na święta;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Widziałam ostatnio taki patent z ciastem dyniowym na foodgawkerze - ale Twoja gwiazda prezentuje się super Świątecznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. To ciasto to mistrzostwo świata!! Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  13. This looks fantastic, I love it! Great idea!

    OdpowiedzUsuń
  14. To ciasto jest dziełem sztuki! Do tego pyszna kawusia i dzień musi być udany :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Oooo kurczę, muszę koniecznie wypróbować! Wygląda fantastycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda bardzo bardzo smakowicie, więc zabieram kawałek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie robię to ciasto i coś mnie się wydaje, że w obu przepisach jest za dużo mąki...

    OdpowiedzUsuń
  18. Znowu wpadłam na to ciasto takie fajniusie że kusi i kusi żeby zrobić i w końcu je zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto faktycznie wygląda ładnie, ale ... ciemna część bardzo zbita i po 25 min. było gotowe z wierzchu a zakalcowate w środku. Duże marnotrastwo ciasta pozostałego po wykrojeniu gwiazdki. Dość czasochłonne i twarde jak skała na drugi dzień. Niestety nie polecam. Zgadzam się z kinia, która pisze, że w obu przepisach jest za dużo mąki! Wygląd ma, ale smaku już nie!
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciasto faktycznie wygląda ładnie, ale ... ciemna część bardzo zbita i po 25 min. było gotowe z wierzchu a zakalcowate w środku. Duże marnotrastwo ciasta pozostałego po wykrojeniu gwiazdki. Dość czasochłonne i twarde jak skała na drugi dzień. Niestety nie polecam. Zgadzam się z kinia, która pisze, że w obu przepisach jest za dużo mąki! Wygląd ma, ale smaku już nie!
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie bardzo rozumie jak te gwiazdki wykrawane polaczyc jedno z druga

      Usuń
    2. Pokrój ciasto na kawałki. Wytnij z nich kształt foremką.
      Do blaszki z wcześniej przygotowanym "jasnym" ciastem ułóż wykrojone formy wzdłuż blaszki.

      Usuń
  21. Jakiej długości foremki użyłaś?

    OdpowiedzUsuń
  22. Nie rozumiem trochę komentarzy :/ po pierwsze może wyszedł zakalec albo za twarde, ale zależy jakiej wielkości wzięłaś foremki (ja użyłam dwie po ok 25 cm) i wszystko mięciutkie. I o jakim marnotrawstwie ty piszesz? takie resztki ciasta da się wykorzystać. Ja robiłam w tym roku cake pops, można też bajaderki.

    OdpowiedzUsuń

Print