Ciasto z korzenną gwiazdką
Moje wypieki z Tassimo T55
Zachwycające ciasto.
Połączenia ciasta jogurtowego z korzennym jest naprawdę pyszne.
Do tego genialnego ciasta idealnie pasuje kawa
Tassimo Catre Noire Creme Brulee.
Pyszna kawa o smaku wyśmienitego, francuskiego deseru Creme Brulee.
Kawa zwieńczona u góry puszystą mleczną pianką.
Znakomitą kawę zaparzysz w nowym ekspresie Tassimo T55.
Model T55 jest bardzo funkcjonalny.
Jego bardzo elegancki wygląd sprawia, że w kuchni staję się ozdobą.
Przyrządzanie w nim napojów będzie cieszyć podniebienie domowników
a najbardziej dzieci z napojem Czekolada Milka.
Dzięki w zastosowanym w urządzeniu innowacyjnym rozwiązaniom wszystkie
przyrządzane napoje mają wyjątkowy smak i aromat.
przyrządzane napoje mają wyjątkowy smak i aromat.
Składniki ciasto korzenne : 500g mąki, 100g masła, 200g cukru pudru, 250g miodu płynnego, 5 jajek, 2 łyżki przyprawy korzennej do pierników, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie ciasto korzenne : Miękkie masło, żółtka i cukier puder utrzyj na puszystą masę. Dodaj miód cały czas miksując. W misce wymieszaj mąkę z przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia. Dodawaj partiami do masy jajecznej nie przerywając miksowania. Z białek ubij sztywną pianę i partiami dodaj do ciasta delikatnie mieszając. Wlej ciasto do formy keksowej i piecz w nagrzanym piekarniku przez 60 min w temperaturze 180-190 stopni. Podczas pieczenie nie otwieraj piekarnika.
Składniki ciasto jogurtowe : 6 jajek, 300g jogurtu naturalnego, 1 szklanka oliwy, 350g cukru, 500g mąki pszennej, 1 opakowanie proszku do pieczenia, sok z 1 cytryny.
Przygotowanie ciasto jogurtowe : Do miski wbij jajka i ubij mikserem na wysokich obrotach na puszystą masę. Wlej jogurt i olej, nie przerywając miksowania. Dodaj cukier i sok z cytryny, wymieszaj składniki. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj partiami do masy jajecznej. Połącz składniki.
Przygotowanie ciasta z gwiazdką : Ostudzone ciasto korzenne pokrój na kawałki i za pomocą dowolnego wykrawacza do ciastek odciśnij formę, oderwij nadmiar ciasta. Do formy keksowej wlej niewielką ilość ciasta jogurtowego i na spodzie ułóż obok siebie wcześniej wycięte kształty z ciasta korzennego. Całość zalej pozostałą częscia ciasta jogurtowego. Piecz przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Zachwyciło mnie to ciasto!
OdpowiedzUsuńCudowne!
OdpowiedzUsuńUrocza ta gwiazdka ;D
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, ciasto bardzo efektownie wygląda. Piękne :)
OdpowiedzUsuńJakie świąteczne ciasto! Piękne! Spróbuje takie upiec na święta, super pomysł:)
OdpowiedzUsuńZakochalam sie w tym ciescie! <3
OdpowiedzUsuńAle Ty masz swietne pomysly!
Uwielbiam, Twoj blog !:D
Pozdrawiam serdecznie;)
Super pomysłowe!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
Rewelacyjny pomysł
OdpowiedzUsuńPrzepięknie to wygląda! Fantastyczny pomysł! ♥
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem! Ciasto wygląda cudnie! Super pomysł! Spróbuje je zrobić.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia, Małgosia.
wow, rewelacyjny pomysł !! :)
OdpowiedzUsuńPomysł miesiąca!
OdpowiedzUsuńWygląda ślicznie!
OdpowiedzUsuńgenialne!
OdpowiedzUsuńjej, genialny pomysł, z tą gwiazdką wygląda zachwycająco :)
OdpowiedzUsuńAha, czyli to tak działa! Tajemnica gwiazdki w ciastku okazała się całkiem łatwa ; )
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, wygląda pięknie !
Kupiłaś mnie tym ciastem:D Pięknie będzie się prezentować na świątecznym stole:)
OdpowiedzUsuńPomysł z gwiazdką koniecznie do wypróbowania na święta;)
OdpowiedzUsuńWidziałam ostatnio taki patent z ciastem dyniowym na foodgawkerze - ale Twoja gwiazda prezentuje się super Świątecznie!
OdpowiedzUsuńTo ciasto to mistrzostwo świata!! Rewelacja!
OdpowiedzUsuńThis looks fantastic, I love it! Great idea!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest dziełem sztuki! Do tego pyszna kawusia i dzień musi być udany :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOooo kurczę, muszę koniecznie wypróbować! Wygląda fantastycznie :D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo bardzo smakowicie, więc zabieram kawałek do kawki :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię to ciasto i coś mnie się wydaje, że w obu przepisach jest za dużo mąki...
OdpowiedzUsuńZnowu wpadłam na to ciasto takie fajniusie że kusi i kusi żeby zrobić i w końcu je zrobię.
OdpowiedzUsuńCiasto faktycznie wygląda ładnie, ale ... ciemna część bardzo zbita i po 25 min. było gotowe z wierzchu a zakalcowate w środku. Duże marnotrastwo ciasta pozostałego po wykrojeniu gwiazdki. Dość czasochłonne i twarde jak skała na drugi dzień. Niestety nie polecam. Zgadzam się z kinia, która pisze, że w obu przepisach jest za dużo mąki! Wygląd ma, ale smaku już nie!
OdpowiedzUsuńAnia
Ciasto faktycznie wygląda ładnie, ale ... ciemna część bardzo zbita i po 25 min. było gotowe z wierzchu a zakalcowate w środku. Duże marnotrastwo ciasta pozostałego po wykrojeniu gwiazdki. Dość czasochłonne i twarde jak skała na drugi dzień. Niestety nie polecam. Zgadzam się z kinia, która pisze, że w obu przepisach jest za dużo mąki! Wygląd ma, ale smaku już nie!
OdpowiedzUsuńAnia
nie bardzo rozumie jak te gwiazdki wykrawane polaczyc jedno z druga
UsuńPokrój ciasto na kawałki. Wytnij z nich kształt foremką.
UsuńDo blaszki z wcześniej przygotowanym "jasnym" ciastem ułóż wykrojone formy wzdłuż blaszki.
Jakiej długości foremki użyłaś?
OdpowiedzUsuńNie rozumiem trochę komentarzy :/ po pierwsze może wyszedł zakalec albo za twarde, ale zależy jakiej wielkości wzięłaś foremki (ja użyłam dwie po ok 25 cm) i wszystko mięciutkie. I o jakim marnotrawstwie ty piszesz? takie resztki ciasta da się wykorzystać. Ja robiłam w tym roku cake pops, można też bajaderki.
OdpowiedzUsuń