Zupa jest ważnym składnikiem gdy na dworze zimno.
Rozgrzewa i dodaje energii przy tym jest banalnie do przygotowania.
Składniki : 250g soczewicy, 2 marchewki, 4 małe ziemniaki, 1 por, 1 opakowanie pomidorów krojonych w zalewie w kartonie, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego w kartonie, bulion, 1 łyżeczka curry, 2 łyżki masła, sól, pieprz, 1 łyżeczka kminku.
Przygotowanie : W garnku roztop masło i wrzuć pokrojoną marchewkę i pora, chwilę podsmaż. Dodaj ziemniaki i soczewicę. Całość zalej bulionem. Wlej pomidory, koncentrat i dodaj curry i kminek. Gotuj 25 minut co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wygląda smakowicie, wypróbuję!
OdpowiedzUsuńSpróbuję, na pewno :) Może jeszcze w tym tygodniu :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię zupy z soczewicy i często je gotuję. Dodatek curry i kminku, u mnie obowiązkowy! :-)
OdpowiedzUsuńMm jadłam dzisiaj/wczoraj kotleciki z ciecierzycy, wiec zupka też by mi pewnie posmakowała :)
OdpowiedzUsuńNajpyszniejsza na zimę!
OdpowiedzUsuńma piękny, rozgrzewający kolor!
OdpowiedzUsuńale musi sycić. jak wspaniale musi smakować!
Miałam taki mączny tydzień, że przydadzą mi się takie lekkie przepisy na kolejny. :)
OdpowiedzUsuńmoje smaki :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zupka się gotuje. Zapach wspaniały roznosi się po kuchni i już nie możemy doczekać się kiedy będzie gotowa. Urozmaiciłam przepis dodając seler naciowy:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tą zupkę a seler naciowy to świetny pomysł.
UsuńZyczę smacznego :)