Idealne rogaliki z orzechami
Przepyszne na drugie śniadanie.
Miękkie i rozpływające się w ustach.
Co chcieć więcej.
Składniki : 110g masła, 1/2 szklanki cukru, 2 jajka, 2 opakowania
suszonych drożdży, 1 łyżeczka soli,2 szklanki mleka, 5,5-6 szklanek
mąki, 100g orzechów włoskich mielonych, 100ml śmietanki 36%, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka kakao, 1 łyżka brązowego cukru, 1 jajko do posmarowania.
Przygotowanie : Do rondelka wlej mleko i dodaj pokrojone masło.
Pogrzej tak aby masło się roztopiło ale mleko nie było gorące. Do miski
wsyp mąkę, suche drożdże, sól i cukier. Wymieszaj i wlej mleko z masłem.
Połącz składniki. Wbij jajka i wyrób gładkie ciasto. Uformuj
kulę, przykryj ściereczką. Odstaw na 60 minut. Do miseczki wsyp orzechy, cynamon, kakao, cukier brązowy i śmietankę. Wymieszaj składniki. Ciasto podziel na 6
części. Każdą cześć rozwałkuj na koło, podziel na 8 części.
Każdy trójkąt posmaruj masą orzechową i zawiń tak aby powstał rogalik. Posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Ale piękne!! Uwielbiam takie wypieki więc z całą pewnością spróbuję Twoich rogalików!!
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńAleż smakowite,koniecznie do zrobienia!
wyborne! prezentują się idealnie :]
OdpowiedzUsuńPyszne, jesienne rogaliki :)
OdpowiedzUsuńPoproszę na śniadanie mmmm...:D
OdpowiedzUsuńPiękne tylko tyle można napisać :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńale pyszne wow
OdpowiedzUsuńaż ślinka cieknie
i jakie focie :)
Jakie cudne. Musze sobie zrobić, bo takich jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńAbsolutnie idealne rogaliki :)A ten farsz- poezja smaków ! już czuję ten aromat...
OdpowiedzUsuńMniam, śliczne. :) Musiały niesamowicie pachnieć w czasie pieczenia.
OdpowiedzUsuńrzeczywiście, idealne! :)
OdpowiedzUsuńPiękne są! :)
OdpowiedzUsuńSam ich wygląd sprawia że jestem głodna :)
OdpowiedzUsuńzapisuję do zrobienia, nie ma co :)
OdpowiedzUsuńPiękne i smaczne:)
OdpowiedzUsuń