poniedziałek, 19 listopada 2012

Polędwica z kindziukiem i puree dyniowym

Polędwica z kindziukiem
 i puree dyniowym

Smaczny pomysł na obiad lub kolację.
Zawinięty kindziuk sprawia wrażenie że posiłek jest bardzo elegancki.

Składniki : 1 polędwica wieprzowa około 600g, 100g kindziuka w plasterkach, sól, pieprz, musztarda, 2 łyżki śmietany, 2 szklanki bulionu, pietruszka natka.

Składniki puree : 1 średnia dynia.

Przygotowanie puree : Dynię pokrój na kawałki, oczyść z pestek. Ułóż na blaszce do pieczenia, przykryj folią aluminiową  i piecz przez 50-60 minut w temperaturze 190 stopni. Ostudź i za pomocą blendera zmiksuj na puree.

Przygotowanie polędwica : Polędwicę przekrój na 2 części. Natnij nożem tak aby powstał długi pasek. Połóż woreczek foliowy i delikatnie za pomocą tłuczka rozbij mięso.Posmaruj mięso musztardą i ułóż parę plasterków kindziuka. Zwiń w roladkę i za pomocą wykałaczek zepnij mięso. Smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju z każdej strony. Wlej bulion i duś przez 10 minut. Do kubka wlej wodę (około 1/3 ) dodaj mąkę i wymieszaj składniki. Wlej śmietanę i całość wlej do sosu. Mięso posyp posiekaną natką pietruszki. 


1 komentarz:

Print