Zupa krem z pieczonych pomidorów
Przepyszna, niezwykle aromatyczna zupa.
Składniki : 1 kg pomidorów, 1 główna czosnku, 1 czerwona papryka, oliwa, sól, pieprz, 1 szklanka bulionu,
Przygotowanie : Pomidory i czosnek przekrój na pół. Paprykę pokrój na części i wydrąż nasionka. Wszystko włóż do naczynia żaroodpornego i polej oliwą. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę w temperaturze 190 stopni. Ostudź. Z pomidorów i papryki ściągnij skórkę i zmiksuj za pomocą blendera. Dodaj bulion i dopraw do smaku.
Dawno nie jadłam pomidorowej. Pieczone pomidorki są na pewno bardziej aromatyczne w takiej zupie. Szkoda, że już nie ma naszych polskich, bo to co teraz jest na półkach w ogóle mnie nie zachęca :)
OdpowiedzUsuńjako wielbicielka pomidorowej (robionej w przeróżnych dziwnych wariantach) przyznaję, ze wstydem, że z pieczonych nie robiłam. zapisuję sobie link - do wypróbowania :)baaardzo zachęcające zdjęcie!
OdpowiedzUsuńPodobnie jak moja poprzedniczka na górze, uwielbiam zupy pomidorowe, ale niestety też nie miałam okazji jeść takiej z suszonych pomidorów :c
OdpowiedzUsuńJutro robię, tylko z przewagą papryki :)
OdpowiedzUsuńLubię tak robić, bo warzywka smakują jakby dojrzewały na słońcu : )
OdpowiedzUsuńprzez Ciebie mam cały pasek wypchany zakładkami rzeczy do zrobienia :D
OdpowiedzUsuńZupy z pieczonych warzyw smakują zupełnie inaczej, o niebo lepiej. Naturalna słodycz ulega karmelizacji i mamy pyszne jedzonko :-)
OdpowiedzUsuńale ladne zdjecia:) zupka musi byc wysmienita:)
OdpowiedzUsuńCzy moglabys powiedziedz gdzie kupilas te kubki? :) Sa cudne!
OdpowiedzUsuńWitam ciepło,
Usuńkubeczki kupiłam w Pepco o ile się nie myle za 4 albo 5 zł.
Są dośc tanie a śliczne :)
Dzieki Ci wielkie!!! Jesli jeszcze beda, to kupuje takie same :D:D:D - sa cudne! Wogole ladna stylizacje zrobilas. A sama zupa - doskonala. Ja kiedys robilam z mascarpone
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńŚlicznie ją pokazałaś:)
OdpowiedzUsuń