niedziela, 21 października 2012

Ravioli z żółtkiem ricottą i szpinakiem

Ravioli z żółtkiem
 ricottą,  szpinakiem i  suszonymi
pomidorami


Składniki : 500g mąki, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 1 szklanka ciepłej wody.

Składniki nadzienie : 1 opakowanie sera ricotta (ok 400g), 6 pomidorów suszonych w zalewie, cebula, szpinak liście mrożone (3 kosteczki), sól, pieprz, 6 żółtek, oliwa. 

Przygotowanie : Mąkę wysyp na stolnicę. Zrób wgłębienie w środku, wbij jajko dodaj wodę i sól. Ugnieć wszystkie składniki tak aby ciasto było sprężyste. Zawiń ciasto  w folię do żywności i zostaw na 20 minut.
Przygotowanie nadzienia :  Cebulę pokrój w kostkę i na rozgrzanej oliwie podsmaż. Dodaj pokrojone pomidory oraz rozmrożony szpinak. Chwilę duś co jakiś czas mieszając. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj ser i wymieszaj składniki.

Przygotowanie ravioli : Ciasto rozwałkuj cienko. Ułóż część nadzienia (około 1,5-2 łyżek) i na środku zrób niewielkie wgłębienie. Delikatnie ułóż żółtko i przykryj ciastem. Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty.






Koniecznie zobacz inne przepisy na pierogi :


 
 

 
 Domowe pierogi ruskie

11 komentarzy:

  1. Wow... co tu wiecej napisac... Szacun! i Wow :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Raz robiłam i zakochałam się w tym sposobie podawania ravioli, smakują genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne! Nigdy nie spotkałam się z takim sposobem na ravioli.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem człowiekiem-węglowodanem więc normalnie mam ślinotok mmmm...:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj czemu ja nie mam cierpliwosci do lepienia takich pysznosci :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wow, cudne danie, feria smaków, pięknie podane.

    OdpowiedzUsuń
  7. Też ten przepis widziałam na angielskim blogu :) i jest już w kolejce do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lovely! This looks so delicious - gorgeous photos.

    OdpowiedzUsuń

Print