sobota, 5 stycznia 2013

Chili con carne

Chili con carne 


Klasyczne danie z fasolą, papryką i dużą ilością chilli.
Świetnie nadaje się na danie główne jak również na przekąskę. 

Składniki : 500g mielonej wołowiny, 2 ząbki czosnku, 2 cebule, 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie, 1 płaska łyżka płatków chilli, 1 łyżka kminku,  1 czerwona papryka, 2 szklanki bulionu wołowego, 1 puszka fasoli czerwonej w zalewie, sól, pieprz, olej.

Przygotowanie : Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną cebulę, paprykę, czosnek, kminek,  paprykę chilli. Całość chwilę podsmażyć.  Dodaj mięso i mieszając całość smażyć. Wrzuć pomidory i wlej bulion. Przykryj i duś 20-25 minut co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaj odsączoną fasolę i podgotuj z 5-10 minut. 





5 komentarzy:

  1. Super! Od siebie dodaję do chili jeszcze gorzką czekoladę. Smakuje wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jeszcze dodaję kukurydzę :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam chilli con carne, jadłam kiedyś w restauracji i od tamtej pory szukam idealnego przepisu. Twoja propozycja wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mój brat mi ciągle głowę suszy o to danie, a ja mówię później:P Twoje zdjęcia mnie przekonały, że chyba muszę wreszcie mu ulec:P

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmm... Bez kukurydzy? Z kminkiem?

    OdpowiedzUsuń

Print