Klopsy w sosie koperkowym
Pyszny, dietetyczny obiadek.
Idealny dla dzieciaczków.
Składniki : 350g mięsa mielonego indyczego, 3 ugotowane marchewki
(np. z rosołu), 1 mała bułeczka namoczona w mleku, sól, pieprz, jajko.
Składniki sos koperkowy : koperek świeży, 1 łyżka mąki, 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz.
Przygotowanie klopsiki : Do miski wrzuć mięso. Dodaj jajko, bułkę,
pokrojoną drobno marchewkę. Uformuj pulpeciki. Gotuj w bulionie przez 10
minut.
Przygotowanie sos : Na patelni rozpuść masło. Dodaj masło i zrób
zasmażkę. Wlej bulion z gotowanych pulpetów. Wymieszaj dokładnie tak aby
nie powstały grudki. Zagotuj i dodaj śmietanę. Posiekaj koperek i wrzuć
do sosu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie : Pulpety przełóż do sosu i połącz składniki. Podawaj z ryżem, ziemniakami lub makaronem.
Od jakiegoś czasu chodzą za mną pulpeciki :)
OdpowiedzUsuńTus albondigas me parecen geniales, bajas en calorias y super refrescantes. Una gran receta, gracias por compartirla. Bss.
OdpowiedzUsuńGdyby tak mój synek jeszcze koperek lubił ;-)
OdpowiedzUsuńPulpeciki świetne!:)