Makaron z pulpecikami
Ulubione danie mojego maluszka.
Poza tym jest pyszne i proste do zrobienia.
Każdemu będzie smakować.
Składniki
: 200g makaronu kokardki, 400g mięsa mielonego wieprzowego, 4 łyżki
startego parmezanu, 1/2 szklanki bułki tartej, sól, pieprz, jajko, 1
łyżka ketchupu, 1 łyżka musztardy, 1/2 zielonej
papryki, 1 cebula, 1 puszka pomidorów w zalewie, 1 szklanka bulionu, 2 łyżki śmietany, 1 łyżeczka majeranku, olej do
smażenia, 1 mozzarella kulka.
Przygotowanie : Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Do miski wrzuć mięso mielone, dodaj ketchup, musztardę, parmezan (3 łyżki) , jajko, sól i pieprz. Ugnieć na jednolitą masę i uformuj mini pulpeciki. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż pulpeciki z dwóch stron. Ściągnij pulpety z patelni i na ten sam tłuszcz wrzuć pokrojoną cebulę i paprykę. Smaż 3-4 minuty co jakiś czas mieszając. Wlej pomidory z bulionem dodaj parmezan (1 łyżka) i majeranek. Dodaj śmietanę i duś. Ugotowany makaron wrzuć do sosu połącz składniki. Na górę ułóż pokrojoną w kostkę mozzarellę i zapiecz w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Koniecznie zobacz inne propozycje na pulpeciki :
Pulpety w kremowym sosie pieczarkowym
Pulpeciki nadziewane mozzarellą
Pulpeciki faszerowane pieczarkami
Ale kolorowo i pysznie. :)
OdpowiedzUsuńSuper apetyczne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńSmakowicie...:)!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelakie makarony;)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie
OdpowiedzUsuńJakie piękne kolorki, mniam :)
OdpowiedzUsuńMmmmm :)
OdpowiedzUsuńJak zwykle pysznie i bardzo kolorowo i apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Uwielbiam takie dodatki jak te pulpeciki :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis !
OdpowiedzUsuń