Domowa wędlina indycza
Nie ma lepszej wędliny niż domowa.
Pyszna i do tego zdrowa.
Pyszna i do tego zdrowa.
Składniki : Udziec z indyka bez kości , bez skóry, sól, pieprz, majeranek, papryka suszona w płatkach, rękaw do pieczenia, sznurek spożywczy.
Przygotowanie : Udziec umyj. Natrzyj mięso solą, pieprzem, majerankiem i papryką suszoną. Odstaw do lodówki, najlepiej na dobę. Udziec wsadź do rękawa foliowego i zwiń w rulon. Zwiąż mocna sznurkiem. Mięso wrzuć do gorącej wody i gotuj na bardzo wolnym ogniu około 1 godziny. W zależności od tego jaki udziec jest duży. Udziec wyjmij z wody i ostudź. Wsadź do lodówki na parę godzin.
Potwierdzam, nie ma lepszej wędliny niż domowa. My też robimy własną, z tym, że w inny sposób bo mamy wędzarnię.
OdpowiedzUsuńTwój sposób też chętnie wypróbuję
Czy mięsko wpierw nie zwija się, obwiązuje sznurkiem i tak formułowany wałek wkłada się do rękawa foliowego?
OdpowiedzUsuńOczywiście można zawinąć. Wszystko zależy od preferencji.
UsuńPozdrawiam !