piątek, 14 września 2012

Bułeczki bolognese

Bułeczki bolognese

Puszyste, miękkie bułeczki z nadzieniem bolognese.
Dzieci je uwielbiają !

Składniki bułeczki : 1 szklanka ciepłej wody, 10g suszonych drożdży, 1/3 szklanki oleju, 1 łyżeczka soli, 1 jajko, 3 1/2  szklanki mąki, jajko do posmarowania, tymianek.

Składniki farsz : cebula, 300g mięsa mielonego, 1 puszka pomidorów w puszce krojonych, sól, pieprz, tymianek, 2 szklanki bulionu, 2 łyżki śmietany, olej, 100g sera żółtego.

Przygotowanie bułeczki : Do miski wsyp mąkę , suche drożdże i sól, wymieszaj. Dodaj ciepłą wodę, olej i jajko, połącz dokładnie składniki. Wysyp ciasto na stolnicę i dokładnie wyrób ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 30 minut.

Przygotowanie farsz : Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem.  Dodaj mięso i smaż. Posyp pieprzem i solą. Dodaj pomidory i bulion. Duś parę minut. Wlej śmietanę i posyp tymiankiem. Pozostaw do ostygnięcia.

Przygotowanie : Ciasto podziel na części i rozwałkuj. Na środek ciasta ułóż sos bolognese i kawałek żółtego sera. Uformuj bułeczki. Ułóż je obok siebie. Odstaw na 20-30 minut. Posmaruj jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 25 minut. 



31 komentarzy:

  1. Oj, podejrzewam, że nie tylko dzieci je uwielbiają ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pamiętam jak w czasach szkolnych nie potrafiłam przejść obojętnie obok takich bułek wystawianych w piekarniach...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł na drugie śniadanie do pracy! Warte wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  4. No se si entenderás mi idioma, pero he llegado a tu blog por casualidad y me quedo como seguidora tuya, me encanta todo lo que veo. Besos.

    OdpowiedzUsuń
  5. No ładnie bolognese do buły upychać.... toż to profanacja.... jak dla mnie stanę się wyznawcą profanum, bo w końcu nie upindolę się sosem bo zawsze po akcji bolongnese wyglądam jak moje roczne Dziobaki, które potrawy włchłaniają od stóp do głowy...:) a tak serio pomysł świetny zwłaszcza, że instnieje w opcji na wynos nie tylko w domu :P pozdrawiam ciepło kami

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy pomysł na przekąskę do szkoły czy pracy :) I jak pięknie wyrośnięte te bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ one muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja dzieckiem już nie jestem ale juz widzę, że na pewno mi zasmakują :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały i pyszny pomysł!!! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł, nawet do obiadu ! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglądają niesamowicie apetycznie :) idealne na lunch do pracy lub na uczelnię!

    OdpowiedzUsuń
  12. super zapewne smakują te bułeczki

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawy pomysł..trza wyprobować..

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ boskie one są! Na pewno by mi posmakowały. Świetne.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. hej. Proszę o dodanie do przepisu banerka akcji - co w śniadaniówce można znaleźć. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Wczoraj zrobiłam te bułeczki i wyszły pyszne :) Zawsze to jakaś odmiana od standardowych kanapek do pracy ;) Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. podkradam przepis :) sprawdzone, zjedzone, brzuchy zadowolone. pysznie wyszło, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  18. pychota, ja dodałam jeszcze groszku, bo nie lubię aż tak dużo mięsa mielonego, były przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  19. ... wygladaja bardzo zachecajaco i smakowicie... ( czy mozna do takich buleczek dac warzywny farsz ...? ) Ala

    OdpowiedzUsuń
  20. Dzień dobry :) Ile bułeczek wychodzi z takiego przepisu? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie,

      Wszystko zależy od wielkości. Powinno wyjść około 6- 8 szt bułeczek.

      Pozdrawiam!

      Usuń

Print