niedziela, 9 września 2012

Wykwintny brzoskwiniowiec

Wykwintny  brzoskwiniowiec

Pomysł na ciasto pochodzi ze strony Kasi - Moje Ciasto.
Bardzo prosto do przygotowania w efekt końcowy przepiękny.

Składniki ciasto : 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50g roztopionego masła.

Składniki mus : 4-6 sztuk brzoskwiń, 2 galaretki brzoskwiniowe, 10-12 sztuk truskawek.

Przygotowanie ciasto : Białka ubij na sztywno. Porcjami dodawaj cukier cały czas miksując. Następnie cały czas miksując dodawaj porcjami żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. lekkim strumieniem wlej masło i połącz składniki. Wylej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Jeszcze ciepłe ciasto wraz z papierem przełóż do formy keksowej.

Blacha 25cm x 40 cm.

Przygotowanie mus : Galaretki rozpuść w szklance wody. Brzoskwinie obierz ze skórki. Pokrój na kawałki i wrzuć do blendera. Zmiksuj na gładką masę. Ostudzoną galaretkę wlej do musu. Połącz składniki.

Przygotowanie : Truskawki ułóż na dnie ciasta. Wlej tężejący mus z galaretką i wstaw do zamrażarki na 5 minut. Następnie wstaw ciasto do lodówki na 2 godziny.




Koniecznie zobacz inne propozycje na ciasto z galaretką :

 









Ciasto z kryształkami 







24 komentarze:

  1. Trochę pracy przy Twoim ciachu jest:-), ale.. efekt znakomity!!!!:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Efekt przepiękny wizualnie i na pewno smakowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne, zapisuje natychmiast i bardzo chetnie skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wykwintny i w dodatku pięknie się prezentuje z truskawką wewnątrz :) Chciałabym go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. cudowna, widzialam ten przepis na kilku portalach i az mnie kusi zeby zrobic.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie mogę się oderwać od patrzenia na Twoje zdjęcia, wszystko zawsze masz wykonane tak perfekcyjnie. Mogę to powtarzać bez końca! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. przepiękny. absolutnie przepiękny!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wygląda :)... i ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gdy tylko zobaczyłam zdjęcie , wiedziałam , że to Twój przepis. Jak zwykle przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Absolutna rewelacja! Pomysł "kupuję" :) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  12. ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika?

    OdpowiedzUsuń

Print