Twarogowe ciasto ze śliwkami
Po truskawkach i malinach przeszedł czas na śliwki.
Nie ma co już dyskutować to już jesień.
Twarogowe ciasto to jedno z moich ulubionych ciast ze śliwką.
Bardzo delikatne i rozpływające się w ustach.
Składniki : 120g miękkiego masła, 1 szklanka cukru, 4 jajka, 1,5 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 300g twarogu na sernik, laska wanilii lub esencja waniliowa, śliwki.
Przygotowanie : Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo wbijaj jajka cały czas miksując. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj składniki. Do twarogu dodaj ziarenka z obranej laski wanilii lub esencję. Wlej ser do ciasta i połącz składniki na gładką masę. Wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę ciasta ułóż pokrojone śliwki. Piecz przez 25-30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
Blaszka 30 x 40 cm.
Musi być idealnie miękkie <3
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie. Mięciutkie i aromatyczne.
OdpowiedzUsuńMuszę je skosztować:)
Bardzo podoba mi się pomysł na to ciacho! Zapisuję do wyprobowania. :-)
OdpowiedzUsuńCzuję, że to ciasto by mi zasmakowało. :) Uwielbiam miękkie, lekko puszyste ciasta.
OdpowiedzUsuńWygląda na prawdę nieziemsko!
OdpowiedzUsuńUwielbiam patrzeć na Twoje zdjęcia.
OdpowiedzUsuńciasta z twarogiem i owocami smakują wybornie a patrząc na te zdjęcia w zaden sposob nie mozna sie oprzec.
OdpowiedzUsuńChętnie poczęstowałabym się kawałeczkiem...:-)
OdpowiedzUsuńświetne! zapraszam na dniowca do mnie :)http://ania-gotuje.blog.pl/2012/09/01/ciasto-drozdzowe-z-dyni/
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością i wielką sympatią donoszę;-), iż na swoim blogu nominowałam Cię do popularnej w ostatnich dniach zabawy Versatile Bloger Award. Po szczegóły zapraszam do siebie:-). Pozdrawiam ciepło! :-)
OdpowiedzUsuń