sobota, 1 września 2012

Twarogowe ciasto ze śliwkami

Twarogowe ciasto ze śliwkami

Po truskawkach i malinach przeszedł czas na śliwki.
Nie ma co już dyskutować to już jesień.
Twarogowe ciasto to jedno z moich ulubionych ciast ze śliwką.
Bardzo delikatne i rozpływające się w ustach.

Składniki : 120g miękkiego masła, 1 szklanka cukru, 4 jajka, 1,5 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 300g twarogu na sernik, laska wanilii lub esencja waniliowa, śliwki.

Przygotowanie : Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo wbijaj jajka cały czas miksując. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj składniki. Do twarogu dodaj ziarenka z obranej laski wanilii lub esencję. Wlej ser do ciasta i połącz składniki na gładką masę. Wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę ciasta ułóż pokrojone śliwki. Piecz przez 25-30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. 

Blaszka 30 x 40 cm. 


11 komentarzy:

  1. Musi być idealnie miękkie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie. Mięciutkie i aromatyczne.
    Muszę je skosztować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podoba mi się pomysł na to ciacho! Zapisuję do wyprobowania. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czuję, że to ciasto by mi zasmakowało. :) Uwielbiam miękkie, lekko puszyste ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda na prawdę nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam patrzeć na Twoje zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  7. ciasta z twarogiem i owocami smakują wybornie a patrząc na te zdjęcia w zaden sposob nie mozna sie oprzec.

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie poczęstowałabym się kawałeczkiem...:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetne! zapraszam na dniowca do mnie :)http://ania-gotuje.blog.pl/2012/09/01/ciasto-drozdzowe-z-dyni/

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie wygląda i bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z przyjemnością i wielką sympatią donoszę;-), iż na swoim blogu nominowałam Cię do popularnej w ostatnich dniach zabawy Versatile Bloger Award. Po szczegóły zapraszam do siebie:-). Pozdrawiam ciepło! :-)

    OdpowiedzUsuń

Print