Domowy jabłecznik
Składniki : 0,5 kg mąki, 1 szklanka cukru, 250g margaryny, 3 jajka, 2 łyżki śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 kg jabłek, 1 opakowanie cukru waniliowego.
Przygotowanie : Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj margarynę, jajka i śmietanę. Zagnieć dokładnie składniki. Podziel ciasto na 2 części i schowaj do lodówki na 40 minut. Jabłka zetrzyj na tarce a część pokrój na drobną kostkę. Rozwałkuj 1 cześć ciasta i rozłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Połóż jabłka i posyp cukrem waniliowym. Rozwałkuj drugą cześć ciasta i przykryj jabłka. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
mmm... jabłecznik jak u mamy :))
OdpowiedzUsuńwygląda nieziemsko smacznie...
OdpowiedzUsuńPycha. Babcia ostatnio zrobiła;)
OdpowiedzUsuńJaki pyszniutki... muszę też jakiś zmontować! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńFantastyczny, przeapetyczny jabłecznik! Taki maminy i bardzo domowy...:-)
OdpowiedzUsuńJabłecznik wygląda fantastycznie !
OdpowiedzUsuńpiękny, klasyczny jabłecznik
OdpowiedzUsuńśliczne zdjęcia. pyszny musi być ten jabłecznik :)
OdpowiedzUsuńWow!:)
OdpowiedzUsuńJaki on piekny, idealny:D
Pyszności! Częstuję się wirtualnie:)
OdpowiedzUsuńWitam!
OdpowiedzUsuńNominowałam Twój blog w The Versatile Blogger Avard.
Jeśli interesuje Cię ta zabawa, zapraszam na mojego bloga po szczegóły :)
Jakiej wielkości blaszki użyłaś ?
OdpowiedzUsuńJakiej wielkości blaszka?
OdpowiedzUsuń( blaszka 28 cm x 30 cm )
Usuń