Czekoladowe ciasto na herbatnikach
Propozycja dla tych którym nie chce się piec.
Szybkie i proste ciasto na herbatnikach z czekoladową masą budyniową.
Składniki : 350g-400g herbatników maślanych, 2 budynie czekoladowe z cukrem, 3 szklanki mleka, 200g miękkiego masła, 500ml śmietany 36%, 2 łyżki cukru pudru, 1 szklanka mleka do zanurzenia herbatników.
Przygotowanie : 2,5 szklanki mleka zagotuj. W pozostałym mleku (0,5 szklanki) rozpuść budynie. Do gotującego się mleka wlej rozpuszczony budyń. Ostudź. Do budyniu dodaj miękkie masło i dokładnie połącz składniki. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż dno herbatnikami. Wylej cześć budyniu i rozsmaruj równomiernie. Kolejną warstwę herbatników namocz w mleku i połóż na masie budyniowej. Układaj warstwy namoczonych herbatników przekładając budyniem. Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubij na sztywno. Wyłóż na górę ciasta. Całość wsadź do lodówki na 2-3 godziny.
cudo na talerzu! slinka cieknie mimo, że mamy środek nocy. Gdyby nie to, to już bym stała przy garach;)
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda obłednie pysznie! Prosty pomysłm a efekt super! :-)
OdpowiedzUsuńJakie ładne i całkiem proste :)
OdpowiedzUsuńNie mogę się napatrzeć :)
OdpowiedzUsuńMmmm szkoda, że jestem na diecie :(
OdpowiedzUsuńNiby jestem na diecie i nigdy nie piekę takich idealnych i pysznych ciast, ale i tak uwielbiam to zaglądać choćby po to, żeby sobie popatrzeć :)
OdpowiedzUsuńproste i efektowne :) mniam
OdpowiedzUsuńAleż pięknie wygląda, wspaniałe !!! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńniby bez pieczenia a wygląda jak niejedno super trudne i żmudne w przygotowaniach ciasto.
OdpowiedzUsuńjakie pyszności!
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do nagrody Versatile Blogger Award, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńprzepięknie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńAle śliczne jest to ciasto ! I bez pieczenia -no super, trzeba będzie zrobić, bo mój Łasuch takie ciasta lubi:)
OdpowiedzUsuńMmm, ależ ono smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis!
Muszę przyznać, że zachwyciło mnie Twoje ciasto!
OdpowiedzUsuń"Ciasto" obłędne. Jedynie zważył mi się krem budyniowy :( ale u mnie to standard przy czekoladowym (masz pomysł co robię źle? dodam, że śmietankowa masa/krem wychodzą mi idealnie)
OdpowiedzUsuńMoże coś z mlekiem nie tak było ,że sie zważył budyń...a masło jak laczymy z budyniem to musi być na mój rozum wystudzony,ten budyń- bo się zważy bankowo
OdpowiedzUsuńa na jaką forme jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńWitam ciepło, Moja forma 26cm x 20cm
UsuńPycha łatwe dobre mmmm!!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało :)
UsuńZachęcam do dodania zdjęcia na fb Anyzkowo
Pozdrawiam ciepło, Ewelina