czwartek, 30 sierpnia 2012

Klopsiki w sosie koperkowym

Klopsiki w sosie koperkowym

Klasyka w dobrym wydaniu.
Dietetyczne klopsiki gotowane w bulionie są najlepsze dla dzieci.

Składniki : 350g mięsa mielonego indyczego, 3 ugotowane marchewki (np. z rosołu), 1 mała bułeczka namoczona w mleku, sól, pieprz, jajko.

Składniki  sos koperkowy : koperek świeży, 1 łyżka mąki, 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz.

Przygotowanie klopsiki : Do miski wrzuć mięso. Dodaj jajko, bułkę, pokrojoną drobno marchewkę. Uformuj pulpeciki. Gotuj w bulionie przez 10 minut.

Przygotowanie sos : Na patelni rozpuść masło. Dodaj masło i zrób zasmażkę. Wlej bulion z gotowanych pulpetów. Wymieszaj dokładnie tak aby nie powstały grudki. Zagotuj i dodaj śmietanę. Posiekaj koperek i wrzuć do sosu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Przygotowanie : Pulpety przełóż do sosu i połącz składniki. Podawaj z ryżem, ziemniakami lub makaronem.




11 komentarzy:

  1. Niewymuszone, szczere i przepyszne! Dobrze się kojarzy, chociaż dla mnie obowiązkowo z ziemniakami z wody w miejsce ryżu. Super!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się Twój blog więc nominowałam go do Versatile Blogger Award: http://kuchniapelnamagii.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html
    A klopsiki z marchewką i koperkiem - jak dla mnie pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam klopsiki w sosie koperkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurcze chyba sobie takie zrobię w przyszłym tygodniu ;) Narobiłaś mi smaka ;))
    Miło mi Cię poinformować, że zostałaś nominowana przeze mnie do Versatile Blogger Award. Zapraszam do mnie po więcej informacji ;)
    http://nikolodkuchni.blogspot.co.uk/2012/08/the-versatile-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja rowniez dolączam zaproszenie do Versatile Blogger Award, w szczegolnosci za te cudowne zdjecia i oczywiscie przepisy, do ktorych chetnie zagladam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. http://nutinkowewypieki.blogspot.com/2012/10/klopsiki-w-sosie-koperkowym.html
    Zrobiłam . Pyyycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo że mogłam Cię zainspirować i że smakowało :)

      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  7. a co zrobić z marchewką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ciepło,
      Marchewkę należy drobno pokroi i wrzucić do mięska.

      Usuń

Print