wtorek, 21 sierpnia 2012

Tempura warzywna

Tempura warzywna

Jedna z moich ulubionych przekąsek.
Chrupiąca tempura.
Pyszna i znakomicie smakuje z ulubionym sosem.

Składniki : 1 szklanka mąki,  1/2 szklanki mąki kukurydzianej, 300 ml zimnej wody, 2 jajka, olej do smażenia, warzywa - bakłażan, cukinia, marchew, brokuł.

Przygotowanie : Jajka ubij i dodaj zimną wodę. Mąkę pszenną i kukurydzianą przesyp do miski. Wymieszaj składniki. Warzywa pokrój na plastry i zanurz w cieście. Smaż na rozgrzanym oleju najlepiej po 2-3 sztuki warzyw. Odsącz na ręczniku papierowym.

8 komentarzy:

  1. O! Niezły pomysł. Nigdy nie jadłam czegoś takiego, ale czuję, że by mi zasmakowało. Muszę sobie zrobić, dzięki wielkie za ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zwykle unikam smazonych potraw, ale dla takiej tempury zrobilabym wyjatek!

    OdpowiedzUsuń
  3. o chętnie bym skosztowała:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podobno jeszcze lżejsza tempura wychodzi, kiedy użyje się wody gazowanej, ale nie mogę potwierdzić z doświadczenia, bo nie robiłem, jeszcze ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana tak wszystko pięknie podajesz, ze zjadłabym od ciebie wszystko ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. oj, oj! chrupię sobie. jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  7. Co do marchewki czy nie jest za twarda? Nie trzeba jej wcześniej obgotować?
    Trytodesign.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ciepło. Jak sa takie mlode marchewki i nie duze to nie trzeba. Natomiast jak sa takie starsze to warto podhotowac 3-4 minuty

      Usuń

Print