niedziela, 19 sierpnia 2012

Mini tarta z faszerowanymi pomidorkami

Mini tarta 
z faszerowanymi pomidorkami



Składniki tarta : 1,5 szklanki mąki, 120g ziemnego masła, 1 żółtko, 1 łyżeczka soli, 50ml wody

Składniki : pomidorki koktajlowe, 100g sera feta, czarnuszka, 150ml śmietany 30%, 1 jajko, 100g startej mozzarelli, oliwa, sól, pieprz.

Przygotowanie ciasto : Zimne masło pokrój na małe kwadraciki. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj zimne masło i połącz składniki. Dodaj żółtko, sól i wodę. Szybko wyrób ciasto. Uformuj kulkę i włóż do lodówki na 40-50 minut. Rozwałkuj ciasto i włóż do foremki. Na ciasto połóż kawałek papieru do pieczenia i wysyp groch. Piecz w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 15 minut. Następnie ściągnij z ciasta groch i dopiecz kolejne 5 minut. 

Przygotowanie : Do kubka wlej śmietanę dodaj jajko i rozbełtaj widelcem. Wsyp mozzarellę i wymieszaj składniki. Dodaj sól i pieprz. Mieszankę wylej na ostudzoną tartę. Pomidorki przekrój na pół i wydrąż środek. Nafaszeruj każdy serem feta.Posyp czarnuszką i piecz w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 20-25 minut. 
 
 
 
 

13 komentarzy:

  1. ekstra pomysł na małą, letnia przystawkę ;]
    masz urocze naczynia do takich mini - zapiekanek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny pomysł, wygląda bardzo elegancko :) Myślę, że nada się na obiad czy kolację ze znajomymi. Proste a zdecydowanie zrobi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne! Właśnie niedługo przychodzą goście i myślę żeby je zrobić tylko w wrsji troszkę mniejszej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowite, lubię czarnuszkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pięknie! I nasza ulubiona czarnuszka :-) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne, wykwintne danie: ) Ale strasznie kaloryczne : (

    OdpowiedzUsuń

Print