Mini tarta
z faszerowanymi pomidorkami
Składniki tarta : 1,5 szklanki mąki, 120g ziemnego masła, 1 żółtko, 1 łyżeczka soli, 50ml wody
Składniki : pomidorki koktajlowe, 100g sera feta, czarnuszka, 150ml śmietany 30%, 1 jajko, 100g startej mozzarelli, oliwa, sól, pieprz.
Przygotowanie ciasto : Zimne masło pokrój na małe kwadraciki. Mąkę
wysyp na stolnicę, dodaj zimne masło i połącz składniki. Dodaj żółtko,
sól i wodę. Szybko wyrób ciasto. Uformuj kulkę i włóż do lodówki na
40-50 minut. Rozwałkuj ciasto i włóż do foremki. Na ciasto połóż kawałek
papieru do pieczenia i wysyp groch. Piecz w nagrzanym piekarniku do 190
stopni przez 15 minut. Następnie ściągnij z ciasta groch i dopiecz
kolejne 5 minut.
Przygotowanie
: Do kubka wlej śmietanę dodaj jajko i rozbełtaj widelcem. Wsyp
mozzarellę i wymieszaj składniki. Dodaj sól i pieprz. Mieszankę wylej na
ostudzoną tartę. Pomidorki przekrój na pół i wydrąż środek. Nafaszeruj każdy serem feta.Posyp czarnuszką i piecz w nagrzanym
piekarniku do 170 stopni przez 20-25 minut.
ekstra pomysł na małą, letnia przystawkę ;]
OdpowiedzUsuńmasz urocze naczynia do takich mini - zapiekanek.
Genialny pomysł, wygląda bardzo elegancko :) Myślę, że nada się na obiad czy kolację ze znajomymi. Proste a zdecydowanie zrobi wrażenie :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis !
OdpowiedzUsuńświetne! Właśnie niedługo przychodzą goście i myślę żeby je zrobić tylko w wrsji troszkę mniejszej :)
OdpowiedzUsuńSmakowite, lubię czarnuszkę :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł - 2 w 1 :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł:))
OdpowiedzUsuńPiękna, przepyszna! ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie! I nasza ulubiona czarnuszka :-) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńTarty jak z obrazka... Piękne!
OdpowiedzUsuńCudowne:-)
OdpowiedzUsuńPiękne, wykwintne danie: ) Ale strasznie kaloryczne : (
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuń