Tarta z cukinią i bakłażanem
Cukinia i bakłażan kojarzy mi się z jesienią.
Chyba przypomina mi o kończącym się lecie.
Przygotowanie tarty to pyszny i zdrowy sposób na udaną kolację.
A bakłażan, cukinia i mozzarella to nieziemskie połączenie.
Składniki tarta : 1,5 szklanki mąki, 120g zimnego masła, 1 żółtko, 1 łyżeczka soli, 50ml wody
Składniki : 1 cukinia, 1 bakłażan, 2 marchewki, 150ml śmietany 30%, 1 jajko, 100g startej mozzarelli, olej , 2 łyżeczki startego kardamonu, sól, pieprz.
Przygotowanie ciasto : Zimne masło pokrój na małe kwadraciki. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj zimne masło i połącz składniki. Dodaj żółtko, sól i wodę. Szybko wyrób ciasto. Uformuj kulkę i włóż do lodówki na 40-50 minut. Rozwałkuj ciasto i włóż do foremki. Na ciasto połóż kawałek papieru do pieczenia i wysyp groch. Piecz w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 15 minut. Następnie ściągnij z ciasta groch i dopiecz kolejne 5 minut.
Przygotowanie : Do kubka wlej śmietanę dodaj jajko i rozbełtaj widelcem. Wsyp mozzarellę i wymieszaj składniki. Dodaj kardamon, sól i pieprz. Mieszankę wylej na ostudzoną tartę. Bakłażan, cukinię i marchewkę pokrój wzdłuż na cienkie plasterki- jeśli będą szerokie przekrój na pół (najlepiej to zrobić obieraczką do warzyw wtedy paseczki wyjdą jednakowej grubości). Układaj paseczki obok siebie. Całość posmaruj oliwą i piecz w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 20-25 minut.
Jeśli nie masz obieraczki a warzywa nie są pokrojone bardzo cienko warto wcześniej usmażyć na patelni grillowej. ( po 1 min z każdej strony)
Jeśli nie masz obieraczki a warzywa nie są pokrojone bardzo cienko warto wcześniej usmażyć na patelni grillowej. ( po 1 min z każdej strony)
pamiętam jak zobaczyłyśmy tą tarte na stronie purevege byłyśmy nia zachwycone. Twoja wyszła równie pięknie :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńA można prosić źródło?
UsuńJasne :
Usuńhttp://stasty.com/?p=3716
Pozdrawiam
No to muszę przyznać, że Twoja wygląda nawet lepiej niż oryginał, ale dziękuję za źródło bo jest tam całe mnóstwo ciekawych dań :)
UsuńWygląda bosko !!
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie !!! :D
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda! A że z cukinią i bakłażanem to na pewno tak samo również smakuje :)
OdpowiedzUsuńTarta piękna, kolory rzeczywiście kojarzą się ze słoneczną jesienią :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Wygląda przepięknie!
OdpowiedzUsuńWygląda OBŁĘDNIE! Świetny pomysł! I efektowny :)
OdpowiedzUsuńPiękne aż dech zapiera, gdyby nie te marchewkowe wstawki wyglądałaby jak przepołowiony karczoch :) Tak sobię myślę upiec, wstawić w gablotkę do patrzenia i bić po łapkach każdego kto sie zbiży a zbliżać bedą się z pewnością.... :)
OdpowiedzUsuńCudo, piękna tarta.
OdpowiedzUsuńAle bajer, wygląda nieziemsko!
OdpowiedzUsuńAle czad! :) Super wygląda :)
OdpowiedzUsuńwygląda tak bosko, że oczu nie mogę oderwać!
OdpowiedzUsuńO ja cie! Alez to genialnie wyglada :)
OdpowiedzUsuńToż to arcydzieło nie tarta, na pewno wykorzystam sposób ułożenia bo strasznie kusi :)
OdpowiedzUsuńTo jest arcydzieło, a z prostych składników, więc chwali sie podwójnie! :-)
OdpowiedzUsuńJestem oczarowana :-)
Pozdrawiam serdecznie!
ale efekt!
OdpowiedzUsuńbajeczna :D
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie. Zdjęcie jak z jakiejś gazety! :)
OdpowiedzUsuńBajeczna! Nie mogę się napatrzeć :)
OdpowiedzUsuńPiękna.
OdpowiedzUsuńprzepięknie! wygląda jak pięknie rozwinięty kwiat :) i na pewno pysznie smakuje!
OdpowiedzUsuńhipnotyzująca, muszę zapisać ten przepis:)
OdpowiedzUsuńWidziałem już kiedyś taki pomysł na tartę, wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńALE ŚWIETNIE WYGLĄDA
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Fenomenalnie wygląda i do tego jeszcze moje ulubione smaki.Koniecznie muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńrobi wrażenie :)
OdpowiedzUsuńsuper...piękna tarta.
OdpowiedzUsuńznowu do ulubionych:)
OdpowiedzUsuńWygląda przefantastycznie!
OdpowiedzUsuńAle piękna!
OdpowiedzUsuńniesamowita tarta, koniecznie do zrobienia.
OdpowiedzUsuńThe colors here are absolutely stunning!
OdpowiedzUsuńArcydzieło!
OdpowiedzUsuńWow! Cudownie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAleż pięknie wygląda! Cudo normalnie :)
OdpowiedzUsuńPiękna jest ta tarta! Wygląda jak kręcący się bączek z mojego dzieciństwa:) Cudna po prostu:)
OdpowiedzUsuńJaka kolorowa... Cudo;)
OdpowiedzUsuńAbsolutely Beautiful!
OdpowiedzUsuńWOW - this is very impressive! beautiful photos :)
OdpowiedzUsuńBeautiful!!!
OdpowiedzUsuńtez nam juz to mignelo przed oczami...efektowne, proste danie..taką kuchnię lubimy !
OdpowiedzUsuńwygląda prześlicznie i przepysznie! musiałaś się namachać ;)
OdpowiedzUsuńMoja juz siedzi w piekarniku juz nie moge sie doczekac jej smaku i mam nadzieje, ze moja bedzie wygladala rownie nieziemsko:-). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJeju jaka piękna....
OdpowiedzUsuńSpektakularna!
OdpowiedzUsuńT hat's absolutely stunning!
OdpowiedzUsuńsmakowite dzieło sztuki! cudna :)
OdpowiedzUsuńMoja po pół godzinym pieczeniu wylądowała jeszcze raz w piekarniku, bo warzywka są raczej twarde... Czekam i mnie skręca, nie wiem tylko czy bardziej z głodu, czy z ciekawości.
OdpowiedzUsuńBożeee, jakie to piękne!! :D
OdpowiedzUsuńZrobiłam wyszła piękna ,ale tylko piękna .Warzywa niestety twarde, aby zjeść tarte musiałam pozdejmować z wierzchu warzywa może za krótki czas pieczenia 20-25 min trzeba zwiększyć do 40 min.A robiłam jak podane w przepisie.Magda
OdpowiedzUsuńDokładnie to samo odczucie jak powyższy piszący , warzywa są na maxa twarde i nie ma opcji , żeby bakłażan upiekł się w pół godziny a marchewka to już w ogóle, napewn warzywa należałoby najpierw podsmażyć.... niestety tylko uczta dla oczu...;/
OdpowiedzUsuńpodsmazylam warzywa zgodnie z rada powyzej, ale ulozyc sie ich tak fantazyjnie potem nie dalo, tarta wyszla mdla w smaku... wedlug mnie w przypadku tego dania walory sa glownie estetyczne
Usuńwygląda powalająco, prawdziwe dzieło sztuki, zjadłabym nawet z twardymi warzywami
OdpowiedzUsuńJa paseczki warzyw najpierw krotko blanszuje ,studze a potem marynuje w oliwie z czosnkiem i świeżymi ziolami.Zdecysowanie podnosi to smak potrawy.
OdpowiedzUsuńDziś na obiad u mnie podobna tarta, mam nadzieję, że będzie równie apetyczna, jak Twoja
OdpowiedzUsuńhttp://www.fresh-market.pl/katalog_produktow/katalog_produktow_inne;n932119326
OdpowiedzUsuńGratuluję wygranej :) Piękna tarta :)
ale cudo!!! Piękne zdjęcia, strasznie mi się podoba blog, potrawy takie że aż ślinka cieknie... same w sobie cudne, kolorowe i smakowite bez kotów i trendy rowerów holenderskich. Piękny blog , gratuluję i pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńPrzeglądam dodatek do gazety wyborczej, a tam znajome zdjęcie. Wszystko wyjaśniło się, gdy znalazłam dopisek, że to z anyżkowa :) Gratulacje
OdpowiedzUsuńCiaszę się że skojarzyłaś :)
OdpowiedzUsuńDziękuje pięknie za miłe słowa :)
Piękna spotkałam ją w gazetce Przyślij przepis " Kulinarne hity" prezentuje się świetnie;)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie. Do tego z pysznych składników. Fantastyczna <3
OdpowiedzUsuńW oryginalnym przepisie jest szczypta galki muszkatalowa i slodkiej papryki, sol, pieprz jesli ktos lubi doprawiona to chilli lub ziola wloskie moze dodac. Spod pieczony 15-20 min w 180 stopni a pozniej cala tarta w 190 stopniach od 40-50 min.
OdpowiedzUsuńWiec sie nie dziwie ze niektorym wychodzi nie dopieczona i mdla ;) Sproboje ale z oryginalnego przepisu .
Pozdrawiam
A ktoś mógłby wysłać linka do oryginalnego przepisu z gałką muszkatołową ?
UsuńZrobiłam dziś ją z okazji dnia zakochanych - wyszła fenomenalnie. Piekłam ją dłużej oraz dodałam szczyptę gałki muszkatałowej dzięki czemu nie wyszła mdła. Wyglądała i smakowała obłędnie. Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Milenka
Witam serdecznie,
UsuńCieszę się że smakowało :)
Może masz zdjęcie potrawy i mogłabyś wrzuci na tablice fb anyzkowa byłoby mi bardzo miło.
Wszystkiego dobrego w Walentynki :)
Witam właśnie wrzuciłam zdjątko na fb. Przepis obłędny. Pozdrawiam Milenka
UsuńDziekuje ! Wygląda rewelacyjnie !
UsuńPozdrawiam ciepło, Ewelina
chyba się skuszę na taką tartę :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego i zachęcam do dodania zdjęcia na fb Anyżkowa :)
UsuńPozdrawiam, Ewelina