czwartek, 9 sierpnia 2012

Gulasz wołowy z suszonymi pomidorami

Gulasz wołowy 
z suszonymi pomidorami

Moja propozycja na dzisiejszy obiad to gulasz wołowy z aromatycznymi suszonymi pomidorami.
Mięso długo duszone na wolnym ogniu staje się niewiarygodnie miękkie i smaczne.
Znakomicie pasuje z kaszą gryczaną.
Gorąco polecam. 


Składniki : 400-500g mięsa wołowego na gulasz, 1 cebula, 4-6 suszonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka mąki, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 2 liście laurowe, ziele angielskie (4kuleczki), 2 szklanki bulionu, sól, pieprz, olej do smażenia, 1 łyżka śmietany.

Przygotowanie :  Mięso opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki i oprósz mąką. Smaż na rozgrzanym oleju. Mięso ściągnij z patelni i przełóż na talerz. Cebulę i suszone pomidory pokrój w kostkę, czosnek rozgnieć w prasce i na tym samym tłuszczu smaż co mięso. Ponownie wrzuć mięso na patelnię, wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Duś pod przykryciem przez 1,5-2 godzin co jakiś czas mieszając. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku. Gulasz świetnie smakuje z kaszą gryczaną bądź z pieczywem.




6 komentarzy:

  1. suszone pomidory nadają mu zupełnie innego, specyficznego posmaku.
    podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł, nigdy nie dodawałem suszonych pomidorów do gulaszu :) A swoją drogą od jakiegoś czasu mam ochotę na kaszę gryczaną, a Twoja tak smakowicie wygląda z tym gulaszem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, suszone pomidory, jako dodatek są rewelacyjne. Dawno nie jadłyśmy gulaszu :-) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  4. Dokładnie taki obiad chodzi mi po głowie od jakiegoś czasu. Wygląda Pora zakasać rękawy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne zdjęcie!
    I gratuluję obecności na foodgawker

    OdpowiedzUsuń
  6. Akurat nie miałam suszonych pomidorów, ale i bez nich gulasz był przepyszny. Teraz jestem ciekawa jak smakowałby z nimi:) muszę kiedyś wypróbować. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Print