Ciasto krówka
inaczej
Trochę inne krówka niż tradycyjna.
Bez herbatników ale z kakaowym biszkoptem.
Tak samo pyszna i apetyczna.
Składniki biszkopt : 5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka mąki, 1 łyżka kakao.
Składniki masa : 1L śmietanki 36%, 1/2 szklanka cukru pudru, 4-5 łyżeczek żelatyny.
Składniki masa kajmakowa : 1 puszka masy kajmakowej, 1 szklanka pokrojonych orzechów arachidowych lub posypki orzechowej.
Przygotowanie
biszkopt : Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Żółtka
utrzyj z 1/4 szklanki cukru na puszysta masę. Białka natomiast ubij na
sztywną pianę na koniec dodając resztę cukru. Do ubitych białek
delikatnie wlej masę z żółtek i ostrożnie połącz składniki. Dodaj
partiami mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszaj
składniki aż wszystko się połączy. Ciasto wlej do formy wyłożonej
papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w
temperaturze 180 stopni.
Blaszka 25 cm x40 cm.
Przygotowanie
masa : Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości gorącej wody. Wymieszaj i
odstaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
Delikatnym strumieniem wlej żelatynę cały czas mieszając.
Przygotowanie masa kajmakowa : Puszkę z masą kajmakową włóż do wrzątku i gotuj na wolnym ogniu 10-15 minut.
Przygotowanie
ciasto : Ostudzony biszkopt przekrój na 2 części. Wylej na jedną cześć
biszkoptu masę śmietankową i przykryj drugim biszkoptem. Na górze
rozsmaruj masę kajmakową i posyp orzechami. Ciasto włóż do lodówki na
3-4 godziny.
Toż to cudo jest
OdpowiedzUsuńwedług mnie jeszcze bardziej kusząca niz ta w wersji ogólnie znanej. rewelacja!
OdpowiedzUsuńmusi być pyszna :) !
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńcudowne ciacho, takiej wersji krówki nie znałam, musi być przepyszna :)
OdpowiedzUsuńmniam;) co za pyszność.
OdpowiedzUsuńKrówka w każdej wersji jest przepyszna a twoja jest wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńi wolę chyba nawet tę wersję
OdpowiedzUsuńCudnie kochana, jak zwykle robisz wrażenie :)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie! :)
OdpowiedzUsuńmmm,ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńKooocham to ciasto!;)
OdpowiedzUsuńAleż to ciacho cudownie wygląda! Aż szkoda go jeść ;)
OdpowiedzUsuńAleż pyszności serwujesz:)
OdpowiedzUsuńJedno z ulubionych ciast mojej Mamy, znany i bardzo dobry smak :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
wygląda perfekcyjnie, wyśmienite!
OdpowiedzUsuńOmnomnomnom *.* Zakochałam się :)
OdpowiedzUsuńCudne zdjęcie!
OdpowiedzUsuńidealna :)
OdpowiedzUsuńCudowne warstwy <3
OdpowiedzUsuńWygląda zachęcająco!
OdpowiedzUsuńmyślę ze ta wersja jest lepsza od tradycyjnej:)
OdpowiedzUsuńNa szklankę mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,chyba nastąpiła pomyłka
OdpowiedzUsuńJest to podstawowy przepis na biszkopt,
UsuńJeśli białka z cukrem będą ubite na lśniącą pianę to na dobrą sprawę proszek do pieczenia nie będzie potrzebny.
Zrobilam ostatnio na święta ale niestety nie jest to to czego szukalam... jak dla mnie masa za tłusta wiec nastepnym razem chyba sprobuje zrobić z 30% i z pol litra bo litr to o wiele za dużo ... a co do biszkoptu to z tego przepisu prawie mi nie wyrasta (znając mnie pewnie coś źle robię :) ale muszę przyznać, że wygląda naprawdę rewelacyjnie ;)
OdpowiedzUsuńWyszła wspaniała! :)) Zrobiłam ją na święta, wszystkim smakowała. Coś ma w sobie ;3
OdpowiedzUsuń