sobota, 25 sierpnia 2012

Krówka inaczej

Ciasto krówka
 inaczej

Trochę inne krówka niż tradycyjna.
Bez herbatników ale z kakaowym biszkoptem.
Tak samo pyszna i apetyczna.

Składniki biszkopt : 5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka mąki, 1 łyżka kakao.

Składniki masa : 1L śmietanki 36%, 1/2 szklanka cukru pudru, 4-5 łyżeczek żelatyny.

Składniki masa kajmakowa : 1 puszka masy kajmakowej, 1 szklanka pokrojonych orzechów arachidowych lub posypki orzechowej.

Przygotowanie biszkopt : Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Żółtka utrzyj z 1/4 szklanki  cukru na puszysta masę. Białka natomiast ubij na sztywną pianę na koniec dodając resztę cukru. Do ubitych białek delikatnie wlej masę z żółtek i ostrożnie połącz składniki. Dodaj partiami mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszaj składniki aż wszystko się połączy.  Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Blaszka 25 cm x40 cm.

Przygotowanie masa : Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości gorącej wody. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnym strumieniem wlej żelatynę cały czas mieszając. 

Przygotowanie masa kajmakowa : Puszkę z masą kajmakową włóż do wrzątku i gotuj na wolnym ogniu 10-15 minut.

Przygotowanie ciasto : Ostudzony biszkopt przekrój na 2 części. Wylej na jedną cześć biszkoptu masę śmietankową i przykryj drugim biszkoptem. Na górze rozsmaruj masę kajmakową i posyp orzechami. Ciasto włóż do lodówki na 3-4 godziny.

29 komentarzy:

  1. według mnie jeszcze bardziej kusząca niz ta w wersji ogólnie znanej. rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne ciacho, takiej wersji krówki nie znałam, musi być przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Krówka w każdej wersji jest przepyszna a twoja jest wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. i wolę chyba nawet tę wersję

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudnie kochana, jak zwykle robisz wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ to ciacho cudownie wygląda! Aż szkoda go jeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jedno z ulubionych ciast mojej Mamy, znany i bardzo dobry smak :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda perfekcyjnie, wyśmienite!

    OdpowiedzUsuń
  9. Omnomnomnom *.* Zakochałam się :)

    OdpowiedzUsuń
  10. myślę ze ta wersja jest lepsza od tradycyjnej:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na szklankę mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,chyba nastąpiła pomyłka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest to podstawowy przepis na biszkopt,
      Jeśli białka z cukrem będą ubite na lśniącą pianę to na dobrą sprawę proszek do pieczenia nie będzie potrzebny.

      Usuń
  12. Zrobilam ostatnio na święta ale niestety nie jest to to czego szukalam... jak dla mnie masa za tłusta wiec nastepnym razem chyba sprobuje zrobić z 30% i z pol litra bo litr to o wiele za dużo ... a co do biszkoptu to z tego przepisu prawie mi nie wyrasta (znając mnie pewnie coś źle robię :) ale muszę przyznać, że wygląda naprawdę rewelacyjnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyszła wspaniała! :)) Zrobiłam ją na święta, wszystkim smakowała. Coś ma w sobie ;3

    OdpowiedzUsuń

Print