wtorek, 28 sierpnia 2012

Drożdżówka z brzoskwiniami

Drożdżówka z brzoskwiniami 

W sklepach półki uginają się od soczystych brzoskwiń.
A na myśl mi przychodzi drożdżówka z serem i brzoskwiniami.
Przepyszne połączenie do porannej kawy.

Składniki : 1,5 opakowania suchych drożdży, 200g jogurtu naturalnego, 2 jajka, 4 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 120g miękkiego masła, 1 łyżeczka soli, 1 jajko do posmarowania.

Składniki masa serowa:  300g twarogu na sernik, 4 łyżki śmietany 30% - 36% , 2 łyżki cukru pudru, 4 brzoskwinie.

Przygotowanie : Do miski wsyp mąkę, cukier, suche drożdże, sól  - wymieszaj składniki. Wbij jajka do mąki , wlej jogurt i dodaj bardzo miękkie masło. Wyrób gładkie ciasto. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i  odstaw na 40-50 minut.

Przygotowanie masa serowa : Do miseczki dodaj ser, śmietanę i cukier puder . Dokładnie wymieszaj składniki. 

Przygotowanie plecionka : Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt. Na jednym końcu wzdłuż rozsmaruj masę serowąi posyp pokrojonymi brzoskwiniami. Zwiń w roladę do połowy długości prostokąta. Drugi koniec ciasta potnij na paseczki. Zwiń ciasto do końca. Następnie uformuj koło i połącz dwa końce ciasta.  Drożdżówkę odstaw na 30 minut. Posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 180stopni. 

12 komentarzy:

  1. jeju, rolada! i jak cudnie nadziana.. ach.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładna drożdżówka! Coś dla mnie wielbicielki ciast na bazie drożdży. Mam dwa pytania. Brzoskwinie dodajemy do masy serowej? Po przecięciu ciasta na paski, rolujemy je do końca od strony nadzienia? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak brzoskwinie do masy serowej lub posypać po serze po rozsmarowaniu.
      Tak, po nadzianiu ciasta rolujemy do końca.
      Jak w przypadku http://anyzkowo.blogspot.com/2012/07/sniadaniowe-drozdzowki.html
      z tym że na końce złanczamy ze sobą i powstaje okrag.

      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Pyszności :))))))) Ślicznie wygląda :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. duża ta drożdżówka ;) pięknie się prezentuje - to nadzienie mmm

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie polączenie drozdzowego ciasta z serem i jeszcze te brzoskwinie- pychota.

    OdpowiedzUsuń
  6. kocham drożdżówki, a twoja z serkiem wygląda neisamowicie

    OdpowiedzUsuń
  7. Palpitacji można dostać od samego patrzenia, piękna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysł z tym kształtem drożdżówki ! :) Bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super! Muszę sobie upiec taką drożdżówkę.
    Tylko czeka na banerki do akcji "Ciasta z owocami sadu"

    OdpowiedzUsuń

Print