Domowe croissanty
Pracochłonne ale i smaczne.
Pyszne rogaliki z ciasta francuskiego.
Znakomite z marmoladą na śniadanie.
Składniki
: 90 ml wody, 1,5 szklanki mąki, 10g drożdży, 150g roztopionego masła,
130g masła - w całości, 2 łyżeczki cukru, jajko do posmarowania., 2
łyżki mleka.
Przygotowanie
: Przygotuj rozczyn drożdży. Do miseczki wlej wlej mleko, wsyp cukier i
dodaj poruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. Do miski wsyp
mąkę, wlej roztopione masło i przygotowany rozczyn. Wymieszaj i wyrób
ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia. Ugnieć
ciasto i odstaw ponownie na 60 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na
kształt prostokąta. Rozłóż masło (65g), złóż boki ciasta i nałóż jedną polówkę na drugą. Rozwałkuj i ponownie złóż. Zawiń ciasto w folię i odstaw do lodówki na 60 minut. Po godzinie ponownie rozwałkuj ciasto i powtórz czynność wykorzystują pozostałą cześć masła (65g). Włóż ciasto do lodówki
ponownie na godzinę. Rozwałkuj ciasto podziel na 8-10 trójkątów i zwiń w
kształt rogalika. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na
40 minut. Posmaruj rogaliki rozbełtanym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut.
Podziwiam, mnie jeszcze ciągle samodzielnie wyrabianie ciasta francuskiego odstrasza.
OdpowiedzUsuńFaktycznie wygladaja na skomplikowane i pracochlonne, ale chyba sprobuje ;)
OdpowiedzUsuńCudowne, mnie też odstrasza to samodzielne robienie ciasta. Muszę się w końcu przemóc, szczególnie, że Mąż uwielbia croissanty :)
OdpowiedzUsuńjeju.. na śniadanie, ze świezym masłem.. rozpływam się na sama myśl!
OdpowiedzUsuńMożna by jeść bez końca takie rogaliki!!:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do spis-blog spisu wszystkich blogów
OdpowiedzUsuńhttp://spis-blog.blogspot.com/
Samodzielnie wykonane od a do z. Podziwiam.
OdpowiedzUsuńИстински майстор си!
OdpowiedzUsuń