czwartek, 24 stycznia 2013

Domowe croissanty

Domowe croissanty

Pracochłonne ale i smaczne.
Pyszne rogaliki z ciasta francuskiego. 
Znakomite z marmoladą na śniadanie.

Składniki : 90 ml wody, 1,5 szklanki mąki, 10g drożdży, 150g roztopionego masła, 130g masła - w całości, 2 łyżeczki cukru, jajko do posmarowania., 2 łyżki mleka.

Przygotowanie : Przygotuj rozczyn drożdży. Do miseczki wlej wlej mleko, wsyp cukier i dodaj poruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. Do miski wsyp mąkę, wlej roztopione masło i przygotowany rozczyn. Wymieszaj i wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia. Ugnieć ciasto i odstaw ponownie na 60 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Rozłóż masło (65g), złóż boki ciasta i nałóż jedną polówkę na drugą. Rozwałkuj i ponownie złóż. Zawiń ciasto w folię i odstaw do lodówki na 60 minut. Po godzinie ponownie rozwałkuj ciasto i powtórz czynność wykorzystują pozostałą cześć masła (65g). Włóż ciasto do lodówki ponownie na godzinę. Rozwałkuj ciasto podziel na 8-10 trójkątów i zwiń w kształt rogalika. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Posmaruj rogaliki rozbełtanym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut. 


8 komentarzy:

  1. Podziwiam, mnie jeszcze ciągle samodzielnie wyrabianie ciasta francuskiego odstrasza.

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie wygladaja na skomplikowane i pracochlonne, ale chyba sprobuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne, mnie też odstrasza to samodzielne robienie ciasta. Muszę się w końcu przemóc, szczególnie, że Mąż uwielbia croissanty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jeju.. na śniadanie, ze świezym masłem.. rozpływam się na sama myśl!

    OdpowiedzUsuń
  5. Można by jeść bez końca takie rogaliki!!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapraszam do spis-blog spisu wszystkich blogów

    http://spis-blog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Samodzielnie wykonane od a do z. Podziwiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Истински майстор си!

    OdpowiedzUsuń

Print