Bułeczki z żółtym serem
Miękkie bułeczki z ciągnącym serem.
Świetne na przekąskę czy dodatek do kolacji.
Składniki ciasto : 3 1/2 szklanki mąki, 2 opakowania suchych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 350ml ciepłej wody, 3 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie ciasto : Do miski wsyp mąkę, cukier, sól i drożdże. Wlej wodę wymieszaną z oliwą i wyrób bardzo elastyczne ciasto. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 60 minut.
Składniki nadzienie : 500ml mleka, 3 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 150g startego żółtego sera, 200g starej mozzarelli, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Przygotowanie nadzienia : Przygotuj 2 rondelki. Do jednego wlej mleko i doprowadź do wrzenia. W drugim rozpuść masło, wsyp mąkę i chwilę podsmaż. Wlej gorące mleko cały czas mieszając. Wrzuć sery i połącz dokładnie składniki. Ściągnij z ognia. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ostudź.
Przygotowanie bułeczek : Ciasto podziel na 16 części. Każdą rozwałkuj i wytnij prostokąty. Końce połącz ze sobą. Do środka łódeczki włóż nadzienie serowe. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Koniecznie zobacz inne przepisy na pyszne bułeczki :
Przygotowanie bułeczek : Ciasto podziel na 16 części. Każdą rozwałkuj i wytnij prostokąty. Końce połącz ze sobą. Do środka łódeczki włóż nadzienie serowe. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Koniecznie zobacz inne przepisy na pyszne bułeczki :
świetnie wyglądają, aczkolwiek mi chyba jeszcze drożdże nie wychodzą tak świetnie, bułeczki kolejnego dnia bardzo twardnieją. Ale spróbuję !:)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie, szkoda że w mieszkaniu nie mam piekarnika:(
OdpowiedzUsuńDzisiaj miałam zamiar zrobić podobne :)) Ale skończyło się na Focaccia ;) Uwielbiam tego typu wypieki, proste ciasto chlebowe i dodatki - super:)) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTeż dzisiaj robiłam takie bułeczki na imieninki chrześniaka:)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła. Wyglądają fantastycznie:)
OdpowiedzUsuńWszystkie te wypieki wyglądają tak pysznie! :)
OdpowiedzUsuńto ja poproszę na kolację :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie:-)
OdpowiedzUsuńTylko ja zauważyłem literówkę w podpisie zdjęć? :) "ANZYKOWO"
OdpowiedzUsuńJesteś bułeczkową mistrzynią! Wszystkie przepisy są świetne!
OdpowiedzUsuńDrożdży w jakich opakowaniach użyłaś? (chodzi mi o wagę)
OdpowiedzUsuńWitam ciepło,
UsuńZawsze używam drożdży z oetkera. Opakowanie ma 7g.