Szybki keks bananowy z czekoladą
Jest to najprostsze ciasto do przygotowania jakie znam.
Robię je bardzo często w domu z bakaliami lub z bananami.
Przepyszne !
Składniki : 130g miękkiego masła, 1/2 szklanki brązowego cukru, 2 łyżki miodu (lub syropu klonowego), 2 jajka, 1,5 szklanki mąki, 1 opakowanie proszku do pieczenia, 100g gorzkiej czekolady, 2 banany, 80g orzechów do posypania - u mnie laskowe.
Przygotowanie : Do miski wrzuć masło, dodaj cukier, jajka i miód. Wszystko zmiksuj na puszystą masę. Partiami dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Banany i czekoladę drobno posiekaj, wrzuć do ciasta i delikatnie połącz składniki. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Posyp posiekanymi orzechami. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 60 minut w temperaturze 170 stopni.
porywam przepis :) Dzięki.
OdpowiedzUsuńUwielbiam przepisy gdzie pojawia się przymiotnik "szybki":)))
OdpowiedzUsuńCiasto musi być pyszne.
Świetny keksik. Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
WYgląda pycha. :) Szkoda, że skończyły mi się banany.
OdpowiedzUsuńIl a l'air bien délicieux ce cake!
OdpowiedzUsuńBisous
bardzo apetycznie wygląda:) ja bardzo lubię keksy z skórką pomarańczy i migdałami:)
OdpowiedzUsuńChoć ledwo co mogę dziś przełknąć z powodu bólu gardła, to na widok Twojego ciacha ślinka mi poleciała:)
OdpowiedzUsuńMam pytanie :) Czy można dodać mniej proszku do pieczenia, czy ciasto nie urośnie? Trochę przeraża mnie użycie jednego opakowania proszku do pieczenia do ciacha. Jagoda
OdpowiedzUsuńWitam ciepło,
Usuńdodaję całe opakowanie ze względu na banany bo są dośc wilgotne.
Nie probowałam jeszcze dodwac mniej proszku. Chyba że zmiejszyc ilośc banana do 1 szt i wtedy można dać miej proszku do pieczenia.
Witam
OdpowiedzUsuńMnie również przeraziła ilość spulchniacza, myślę, że skoro ciasto z dyni czy marchwii, gdzie ilość mokrego składnika jest o wiele większa, rośnie przy pomocy jednej łżeczki to tym bardziej w takim cieście :)
Zrobiłam dzisiaj, wyszedł mi w środku ciemnobrązowy. Smak obłędny! Na pewno nie raz zagości na moim stole. Dziękuję za ten przepis :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo,
UsuńMoże kolor zależy od tego jak bardzo banany są dojrzałe.
Bardzo często przygotowuję ten keks. Jest szybki do zrobienia a najlepiej smakuje na drugi dzień. Pozdrawiam ciepło,
Zaraz bede robić ! Trzymajcie kciuki :-)
OdpowiedzUsuńja dodaję dwa banany, dwie łyżeczki albo półtorej proszku do pieczenia i rośnie wspaniale :)
OdpowiedzUsuń