środa, 16 stycznia 2013

Puszyste rafaello

Puszyste rafaello

Dzięki biszkoptowi raffaello jest bardzo puszyste.
Smakuje wszystkim domownikom i również jest świetny w formie torciku. 
Polecam na weekend.


Składniki biszkopt : 
  • 5 jajek, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 
  • 3/4 szklanki mąki.

Przygotowanie biszkoptu :

 Z białek ubij pianę na sztywno. Partiami dodaj cukier nie przerywając miksowania. Do masy pojedynczo dodaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę i starannie ale delikatnie wymieszaj składniki. Ciasto przelej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut w temperaturze 170 stopni.

Składniki masa :
  •  0,7 l mleka, 
  • 3 żółtka, 
  • 1 szklanka cukru, 
  • 3,5-4 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 2 łyżki mąki pszennej, 
  • 250g miękkiego masła, 
  • 3/4 szklanki adwokatu, 
  • 200g kokosu.

Przygotowanie masa : 

0,5l mleka zagotuj z 0,5 szklanki cukru. Pozostałą cześć mleka wlej do kubka. Dodaj żółtka i mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Wymieszaj składniki. Wolnym strumieniem wlej do gotującego się mleka cały czas mieszając. Gęsty budyń ostudź. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami budyń a następnie adwokat. Wsyp kokos i delikatnie połącz składniki. 

Przygotowanie ciasto : 

 Ostudzony biszkopt przekrój wzdłuż na 3 części. Na każdej posmaruj kremem i przykryj kolejnym biszkoptem.  Górę biszkoptu posmaruj cienką warstwą kremu budyniowego i posyp wiórkami kokosu.




31 komentarzy:

  1. Mmm, wygląda imponująco. I z adwokatem... muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze nigdy nie robiłam rafaello na biszkopcie... muszę przyznać, że wygląda bardzo zachęcająco, a ta nutka adwocatu musi dodawać mu charakteru :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja przeważnie robie ciasta na biszkopcie.
      Średnio lubie ciasta na herbatnikach bo wydają mi się takie rozciaplane :D

      Usuń
  3. Cudne!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super, ale napisz w jakiej blaszce robiłaś, chodzi o wielkość.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam że nie odpisałam od razu ale zaatakowała mnie wczoraj grypa ;/
      Juz mówie , moja blaszka to 28x23 cm
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  5. Wygląda jak chmurka, taka leciutka:) Ciasto na pewno pyszne, w końcu kto nie lubie pralinek rafaello? Ja je uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie się prezentuje aż chce się go zjeść od razu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Looks great! What is 3/4 szklanki adwokatu in a filling, I can`t translate adwokatu with google?

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo ładnie i smacznie. Zapisuję przepis i w weekend go na pewno wypróbuje:)

    ...www.smaczne-zdrowe.blogspot.com...

    OdpowiedzUsuń
  9. To ciasto jest rewelacyjne, przepis wypróbowałam i gości zachwyciłam nowym smakiem:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakowało !
      Pozdrawiam ciepło,

      Usuń
  10. witam,
    na dużą blachę podwójną porcję? wyjdzie bez problemu?

    OdpowiedzUsuń
  11. I would love to make this cake but I do not know what is adwokatu on english, can you please tell me what is it? Is it coconut liquor or something else? Thank you so much.

    OdpowiedzUsuń
  12. zaraz je zrobie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pyszności :) Zachęcam pozniej do dodania zdjęcia na tablice fb Anyzkowa :)

      Pozdarwiam ciepło,

      Usuń
  13. A co można dać zamiast adwokatu? Bo z chęcią upiekłabym to ciasto na święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można całkowicie ominąć adwokat. Można zastąpić np likierem kokosowym lub domową esencją waniliową.

      Ja również robię to ciasto n święta :)

      Pozdrawiam, Ewelina

      Usuń
  14. Bardzo dobre :)polecam

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakie wymiary ma mieć blacha?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja blaszka to 28x23 cm
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź, również pozdrawiam :)

      Usuń

Print