Puszyste rafaello
Dzięki biszkoptowi raffaello jest bardzo puszyste.
Smakuje wszystkim domownikom i również jest świetny w formie torciku.
Polecam na weekend.
Składniki biszkopt :
- 5 jajek,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki mąki.
Przygotowanie biszkoptu :
Z białek ubij pianę na sztywno. Partiami dodaj cukier nie przerywając miksowania. Do masy pojedynczo dodaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę i starannie ale delikatnie wymieszaj składniki. Ciasto przelej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut w temperaturze 170 stopni.
Z białek ubij pianę na sztywno. Partiami dodaj cukier nie przerywając miksowania. Do masy pojedynczo dodaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę i starannie ale delikatnie wymieszaj składniki. Ciasto przelej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut w temperaturze 170 stopni.
Składniki masa :
- 0,7 l mleka,
- 3 żółtka,
- 1 szklanka cukru,
- 3,5-4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 250g miękkiego masła,
- 3/4 szklanki adwokatu,
- 200g kokosu.
Przygotowanie masa :
0,5l mleka zagotuj z 0,5 szklanki cukru. Pozostałą cześć mleka wlej do kubka. Dodaj żółtka i mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Wymieszaj składniki. Wolnym strumieniem wlej do gotującego się mleka cały czas mieszając. Gęsty budyń ostudź. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami budyń a następnie adwokat. Wsyp kokos i delikatnie połącz składniki.
0,5l mleka zagotuj z 0,5 szklanki cukru. Pozostałą cześć mleka wlej do kubka. Dodaj żółtka i mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Wymieszaj składniki. Wolnym strumieniem wlej do gotującego się mleka cały czas mieszając. Gęsty budyń ostudź. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami budyń a następnie adwokat. Wsyp kokos i delikatnie połącz składniki.
Przygotowanie ciasto :
Ostudzony biszkopt przekrój wzdłuż na 3 części. Na każdej posmaruj kremem i przykryj kolejnym biszkoptem. Górę biszkoptu posmaruj cienką warstwą kremu budyniowego i posyp wiórkami kokosu.
Ostudzony biszkopt przekrój wzdłuż na 3 części. Na każdej posmaruj kremem i przykryj kolejnym biszkoptem. Górę biszkoptu posmaruj cienką warstwą kremu budyniowego i posyp wiórkami kokosu.
jakie piękne i pulchne :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda imponująco. I z adwokatem... muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy nie robiłam rafaello na biszkopcie... muszę przyznać, że wygląda bardzo zachęcająco, a ta nutka adwocatu musi dodawać mu charakteru :)
OdpowiedzUsuńJa przeważnie robie ciasta na biszkopcie.
UsuńŚrednio lubie ciasta na herbatnikach bo wydają mi się takie rozciaplane :D
Na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńCudne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
musi być przepyszne!
OdpowiedzUsuńŚliczne i pyszne:)
OdpowiedzUsuńWygląda super, ale napisz w jakiej blaszce robiłaś, chodzi o wielkość.
OdpowiedzUsuńPrzepraszam że nie odpisałam od razu ale zaatakowała mnie wczoraj grypa ;/
UsuńJuz mówie , moja blaszka to 28x23 cm
Pozdrawiam ciepło.
Dzięki:)
UsuńWygląda jak chmurka, taka leciutka:) Ciasto na pewno pyszne, w końcu kto nie lubie pralinek rafaello? Ja je uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje aż chce się go zjeść od razu:)
OdpowiedzUsuńLooks great! What is 3/4 szklanki adwokatu in a filling, I can`t translate adwokatu with google?
OdpowiedzUsuńHi,
UsuńMaybe you will know the egg liqueur and eggnog.
Thanks :)
UsuńWygląda bardzo ładnie i smacznie. Zapisuję przepis i w weekend go na pewno wypróbuje:)
OdpowiedzUsuń...www.smaczne-zdrowe.blogspot.com...
To ciasto jest rewelacyjne, przepis wypróbowałam i gości zachwyciłam nowym smakiem:-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakowało !
UsuńPozdrawiam ciepło,
witam,
OdpowiedzUsuńna dużą blachę podwójną porcję? wyjdzie bez problemu?
I would love to make this cake but I do not know what is adwokatu on english, can you please tell me what is it? Is it coconut liquor or something else? Thank you so much.
OdpowiedzUsuńI found my answer...thank you.
Usuńzaraz je zrobie:)
OdpowiedzUsuńpyszności :) Zachęcam pozniej do dodania zdjęcia na tablice fb Anyzkowa :)
UsuńPozdarwiam ciepło,
A co można dać zamiast adwokatu? Bo z chęcią upiekłabym to ciasto na święta :)
OdpowiedzUsuńMożna całkowicie ominąć adwokat. Można zastąpić np likierem kokosowym lub domową esencją waniliową.
UsuńJa również robię to ciasto n święta :)
Pozdrawiam, Ewelina
Bardzo dobre :)polecam
OdpowiedzUsuńJakie wymiary ma mieć blacha?
OdpowiedzUsuńmoja blaszka to 28x23 cm
UsuńPozdrawiam ciepło.
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź, również pozdrawiam :)
Usuń