Wegetariańskie gołąbki
Przepyszna wersja gołąbków z nadzieniem
z kaszy gryczanej i pieczarek.
Połączenie idealne.
Przygotowanie : 1 kapusta włoska, 200g kaszy gryczanej, 300g pieczarek, 2 cebule, 3 jajka, bulion, sól, pieprz, tymianek, 2 łyżki masła, 1 marchewka.
Przygotowanie : Kapustę włóż do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj parę minut. Gdy ostygnie oddziel od siebie liście i wytnij grubą cześć na końcu każdego liścia. Kaszę ugotuj na półtwardo. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni z dodatkiem masła. Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę. Do miski wsyp kaszę, pieczarki, cebulę, tymianek, sól, pieprz, startą na tarce marchewkę. Wbij jajka i połącz składniki. Na liściach kapusty układamy nadzienie i zwijamy jak klasyczne gołąbki. Naczynie żaroodporne wyłóż pozostałą kapustą a na nią ułóż ciasto gołąbki. Zalej bulionem do połowy wysokości gołąbków. Całość wsadź do piekarnika na 40 minut w temperaturze 190 stopni.
Właśnie takie pomysły lubię, oparte na kuchni staropolskiej. Dawniej gołąbki robiono z różnymi farszami opierając się na kaszach, bo nie było dostępu do mięs aż takiego jak dzisiaj. Wyglądają obłędnie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam gołąbki, ale nie zawsze mam ochotę na te z mięsem. Twoja wersja jest dla mnie idealna:)
OdpowiedzUsuńMmm taką odmianę gołąbków z chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńfantastyczne i w dodatku wegetariańskie, robiłam już podobne, ale z kaszą gryczną jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuńnawodniona Twoim przepisem dziś robię swoje. Dzięki :)
OdpowiedzUsuń