środa, 30 stycznia 2013

Murzyńskie cycuszki

Murzyńskie cycuszki

Ciasto przepysznie wyglądające.
Delikatny biszkopt z makiem przełożony masą budyniową. 
Z góry ciasto wygląda bardzo intrygująco.


Składniki biszkopt : 1 szklanka mąki, 4 jajka, 1 szklanka cukru, 3/4 szklanki maku, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki masa : 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 1 szklanka mleka, 0,5 szklanki soku ananasowego,  1 łyżka mąki ziemniaczanej, 200g miękkiego masła, 3/4 szklanki cukru.

Składniki dodatkowe : 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, 4 łyżeczki cappucino, rodzynki.

Składniki polewa : 100g masła, 3 łyżki gorącej wody, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kakao.

Przygotowanie biszkoptu :  Jajka wbij do miski, dodaj cukier i całość zmiksuj na puszystą masę. Partiami dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia nie przerywając miksowania. Wsyp mak i delikatnie połącz składniki. Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Blaszka 28cm x 25 cm.

Przygotowanie masy : 3/4 szklanki mleka zagotuj. Do pozostałej części mleka wlej sok ananasowy, dodaj mąkę ziemniaczaną i budyń. Wymieszaj składniki. Wlej lekkim strumieniem do gotującego się mleka cały czas mieszając. Ostudź. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę i dodaj partiami budyń nie przerywając miksowania. 

Przygotowanie polewy : Do rondelka wlej wodę i cukier. Postaw na małym ogniu i mieszaj aż składanki się połączą.  Wrzuć pokrojone masło i pozostaw aż masło się rozpuści. Wsyp kakao i energicznie wymieszaj.

Przygotowanie ciasta murzyńskie cycuszki : Na ostudzony biszkopt wlej masę budyniową. Cappucino rozpuść w 1 szklance ciepłej wody i zamaczaj każdy biszkopt. Ułóż obok siebie na górze ciasta. Wszystko polej polewą. Na górze każdego biszkoptu połóż rodzynki.


18 komentarzy:

  1. Ulubione ciasto mojej mamy:-), a to wygląda wspaniale:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale ładne:) już jakiś czas temu przymierzałam się do tego przepisu, teraz na pewno go wypróbuje takiego ciasta nie przepuszczę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciacho jest pyszne. :)
    Robiłam,,mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem czemu, ale ta nazwa zawsze mnie przerażała:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hummmm...encore une belle gourmandise, j'adore!

    Bisous

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurcze, co za świetne przepisy... Ależ słodziutkie;)
    Słyszałam ale nie robiłam.
    POzdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cos mi tu nie pasuje... W ciescie wyraznie widac kokos, ale w przepisie go nie podalas...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale w cieście nie ma kokosu. Jest biszkopt z makiem.

      Usuń
  8. Bardzo lubię, wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. smak mojego dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie jestem w trakcie robienia... Nie wiem dokładnie w którym momencie i do czego dodać ten budyń śmietankowy?

    OdpowiedzUsuń
  12. Planuję zrobić to ciasto bo wygląda wspaniale ale jakiej wielkości forma została do niego użyta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już podaję : 28 cmx25 cm. Przepraszam że tak pożno podaję .

      Usuń
  13. ciasto z pewnoscia doskonale, ale nazwa? Wiecej niz niesmaczna. Dajcie spokoj...

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja znam to ciasto pod nazwą ,,pijak", zwał jak zwał... w smaku jest genialne ! :)

    OdpowiedzUsuń

Print